Infofinanciar > Lumea la zi > Fără ruși în Bulgaria, fără bulgari în Rusia. Kremlinul a decis expulzarea a 14 diplomați
Lumea la zi

Fără ruși în Bulgaria, fără bulgari în Rusia. Kremlinul a decis expulzarea a 14 diplomați

Bulgaria Sursa foto Pinterest
Sursa foto: Pinterest

Guvernul rus a decis ca 14 diplomați bulgari să părăsească teritoriul Rusiei. Această decizie a fost luată în contextul în care Bulgaria a declarat 70 de angajați de la instituțiile ruse personae non gratae.

Conform Agerpres, această decizie a venit și ca urmare a închidereii temporare a consulatului Rusiei din orașul Ruse.

„Această măsură este un răspuns la decizia total nejustificată a părţii bulgare de a declara personae non gratae 70 de angajaţi ai instituţiilor noastre în străinătate şi de a instaura cote privind personalul diplomatic, administrativ şi tehnic al Rusiei în Bulgaria. Responsabilitatea acestor ultime măsuri contraproductive îi revine integral guvernului bulgar”, conform comunicatului diplomației ruse.

Rusia a decis închiderea ambasadei de la Sofia ca răspuns la măsura adoptată de bulgari.

70 de diplomați ruși au fost suspectați de spionaj. La începutul lunii iulie, Bulgaria a decis expulzarea acestora. În acest fel, numărul lor este micșorat.

Relații stricate

În trecut, legăturile dintre Bulgaria și Rusia erau extrem de strânse, însă din cauza unor scandaluri de spionaj din anul 2019, relațiile dintre acestea s-au deteriorat.

Un efect major l-a avut și atacarea Ucrainei de către ruși la data de 24 februarie 2022.

Bulgaria nu este singura țară care a decis adoptarea unei astfel de măsuri în urma invaziei rusești de pe teritoriul ucrainean.

Fără gaz rusesc pentru Bulgaria

Rusia a stopat, totodată, livrarea de gaze către Bulgaria. Statul și-a revizuit toate contractele cu Gazprom, chiar și cele pentru transportul gazului rus către Serbia și Ungaria, având în vedere faptul că „șantajul unilateral nu este acceptabil”.

Bulgaria a avut livrări neîntrerupte de gaze timp de cel puţin o lună de la decizia Rusiei din aprilie din surse alternative, conform ministrul bulgar. El a subliniat faptul că „gazele sunt folosite ca armă politică şi economică în războiul actual“ şi că ţara sa nu va purta negocieri sub presiune şi cu capul plecat.

Mai mult de 80% din gazul consumat de către Bulgaria era asigurat de Gazprom Export. Statul poate primi mai multe cantități decât livrările convenite din Azerbaidjan.

Ministerul Energiei din Bulgaria, într-o declarație, a asigurat consumatorii că „în prezent, nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în Bulgaria”.