Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul lui Putin declanșează un mare scandal la Wimbledon. Decizia istorică luată de ATP și WTA
Lumea la zi

Războiul lui Putin declanșează un mare scandal la Wimbledon. Decizia istorică luată de ATP și WTA

wimbledon-scaled
Sursă foto: unsplash.com

ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști) a anunțat într-un comunicat publicat vineri seară că nu va acorda puncte în clasament pentru turneul de la Wimbledon, în replică la decizia englezilor de a interzice prezența sportivilor din Rusia și Belarus. WTA și ITF au procedat identic la scurt timp după.

Toată planeta este cu ochii pe Vladimir Putin de mai bine de 2 luni. După ce acesta a declanșat o invazie asupra Ucrainei, a accentuat criza energetică europeană, a pus la grea încercare unitatea Uniunii Europene și a NATO, acum declanșează un scandal și în sport, mai exact în lumea tenisului. Marea Britanie face parte din aripa dură a aliaților Ucrainei, iar acest lucru a ajuns să afecteze și tradiționalul turneu de la Wimbledon, născut în 1877.

Decizia Wimbledon a fost aspru criticată

La sfârșitul lunii aprilie, Wimbledon a anunțat că nu va permite prezența sportivilor ruși și bieloruși la turneul care va debuta pe data de 27 iunie. Decizia a stârnit un val de critici din partea principalilor oameni din lumea tenisului. Atât ATP, dar și jucători precum Novak Djokovic, Rafael Nadal, Alexander Zverev sau Simona Halep au avut ieșiri publice în care au condamnat măsura luată de organizatorii britanici.

Acum ATP reacționează și spune că decizia Wimbledon de a interzice dreptul sportivilor ruși și bieloruși de a participa la cel mai vechi turneu de tenis din lume „subminează principiul și integritatea clasamentului ATP și nu este consistent cu înțelegerile dintre ATP și Wimbledon.”

„Decizii unilaterale de această natură, dacă nu sunt adresate, stabilesc un precedent care produce daune întregului circuit. Discriminarea făcută de un turneu individual nu poate fi viabilă pentru un circuit care operează în mai mult de 30 de țări”. – redat din comunicatul ATP.

La scurt timp după mesajul ATP, Wimbledon a publicat de asemenea un comunicat în care a menționat că își menține decizia care este în concordanță cu Guvernul Marii Britane și sancțiunile pe care aceștia le-au luat împotriva Rusiei.

”Ne menținem punctul de vedere că am luat singura decizie viabilă pentru Wimbledon, în calitatea lui de eveniment renumit la nivel global și de instituție britanică. Ne menținem decizia luată”  – redat din comunicatul Wimbledon.

Consecințe majore în clasamentul ATP

De menționat că ATP a suspendat turneul ATP Tour de la Moscova la scurt de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin. Tot atunci a fost decis ca sportivii ruși și bieloruși să participe la competiții sub steag neutru.

Un Wimbledon fără puncte aduce consecințe importante,de exemplu Djokovic ajunge în imposibilitatea de a își apăra cele 2000 de puncte câștigate prin cucerirea trofeului în 2021. Asta înseamnă cel mai probabil pierderea primului loc pentru jucătorul sârb, deoarece principalii săi urmăritori, Medvedev și Zverev, vor pierde doar câte 180 de puncte de fiecare.

În acest caz jucătorii vor trebui să pună în balanță, pe de-o parte aspectul financiar, în 2021 au fost premii în valoare de peste 40 de milioane de euro, plus prestigiul turneului și pe de-o parte irelevanța din punct de vedere al clasamentului.

Numărul 2 mondial Daniil Medvedev și Andrey Rublev, Aryna Sabalenka sau Victoria Azarenka se numără printre cei mai importanți sportivi care nu vor avea dreptul să participe la cea de-a 135 -a ediție a Wimbledon.