Infofinanciar > Lumea la zi > Planuri mărețe pentru viitorul UE! Comisia propune acordarea unor fonduri uriașe pentru reducerea dependenței de Rusia
Lumea la zi

Planuri mărețe pentru viitorul UE! Comisia propune acordarea unor fonduri uriașe pentru reducerea dependenței de Rusia

Planuri mărețe pentru viitorul UE! Comisia propune acordarea unor fonduri uriașe pentru reducerea dependenței de Rusia
sursa impact.ro

Comisia Europeană promite mobilizarea aproape a 300 de miliarde de euro pentru reducerea dependenței de Rusia. Anul 2025 va fi startul unor noi începuturi. Așadar, toate firmele și instituțiile publice vor fi obligate până în acea perioadă să aibă fotovoltaice pe acoperiș. Este propus să se acorde 10 miliarde pentru conectarea rapidă a rețelelor de gaze ale tuturor statelor membre existente, astfel încât importurile să se facă în comun și “nimeni să nu fie lăsat în frig”.

Președintele executivului european, Ursula von der Leyen, a făcut publică o schemă complexă de măsuri, care are în plan să reducă cât mai curând dependența de importurile energetice din Rusia, dar și să crească la 45% ponderea consumului de energie regenerabilă, la finalul deceniului. Acest plan „de atac” este denumit în comisie planul „REPower EU”, dezvăluit doar parțial pentru presă.

Panouri fotovoltaice pe toate acoperișurile Uniunii Europene

Acest program inovator, după cum susțin jurnaliștii de la Financial Times, obligă  toate clădirile firmelor și instituțiilor publice (inclusiv cele existente) să își monteze panouri solare pe acoperiș. Această mișcare, apoi, poate dubla capacitățile de producție de energie fotovoltaică pentru următorii cinci ani. În urma unor calcule realizate de Comisia Europeană, până în 2027 va fi schimbat consumul a nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale. Urmând ca din 2029, să devină o obligativitate această implementare și pentru clădirile rezidențiale private, dar numai pentru cele nou construite, nu și pentru cele vechi.

“Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi rambursabile. O finanțare de până la 10 miliarde de euro va fi alocată pentru construirea legăturilor în rețelele de gaze naturale și gaze lichefiate dintre statele membre, astfel încât niciun stat membru UE să nu rămână în frig. Alte 2 miliarde de euro vor fi pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi importurilor de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată”, a declarat doamna von der Leyen.

În aceeași zi, Comisia a mai declarat că dorește să susțină investițiile în apărare, iar statele membre, este preconizat că vor cheltui încă 200 de miliarde de euro în următorii câțiva ani pentru siguranța comună. „Trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt cheltuiți într-un mod coordonat, că abordează lacunele de capacitate de apărare pe care Europa le are, identificate atât de UE, cât și de NATO”, susțin participanții.