Infofinanciar > Lumea la zi > Răspunsul Chișinăului la situația din Transnistria! „Suntem pregătiți pentru orice scenariu”
Lumea la zi

Răspunsul Chișinăului la situația din Transnistria! „Suntem pregătiți pentru orice scenariu”

transnistria podul.ro
Sursa foto: podul.ro

Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, a declarat că guvernul moldovean urmărește situația din Transnistria și că în acest moment nu există „pericole iminente de securitate”.

Într-un interviu acordat Euronews România, oficialul a insistat asupra faptului că „asta nu înseamnă că nu suntem pregătiți pentru orice situație”.

Răspunsul Chișinăului

„Noi monitorizăm situaţia în regiunea transnistreană şi totul este… nu vedem nimic deosebit de ceea ce a fost acum câteva luni. Nu vedem riscuri iminente pentru securitatea noastră de pe malul drept, nu vedem mobilizare de forţe care să ne pună în gardă. Avem dialog în continuare cu reprezentanţii regiunii transnistrene, grupurile noastre de lucru sectoriale, unele din ele funcţionează pentru a soluţiona probleme nemijlocite, sociale, ale cetăţenilor noştri din regiune. Ştim foarte bine că comunitatea de afaceri, să spunem aşa, din regiune, care este conectată şi la economia de pe malul drept al Republicii Moldova, dar tot mai mult şi la spaţiul european nu-şi doreşte implicarea în conflict şi este deschisă pentru dialog şi face tot posibilul să nu fie escaladată situaţia în regiunea transnistreană. Nu vedem riscuri iminente, dar asta nu înseamnă că noi nu ne pregătim pentru orice scenariu”, a subliniat Victor Chirilă, potrivit Digi24.

El susține că, în comparație cu un an în urmă, Republica Moldova este „mult mai echipată” pentru a face față problemelor externe.

„Să ne aducem aminte că în toamnă am avut de o amploare mai mare decât le avem acum şi am reuşit să facem faţă. De această dată sunt mai violenţi, dar şi forţele noastre de ordine sunt pregătite şi instruite să facă faţă unor astfel de provocări. Suntem mult mai bine pregătiţi decât eram acum un an şi nu vom fi luaţi prin surprindere, indiferent de unde va veni această provocare”, a mai spus Victor Chirilă.

De ce creează Rusia tensiuni în Transnistria

Zona separatistă Transnistria din Republica Moldova este apărată de mii de soldați ruși. În Transnistria se află cel puțin 21.000 de tone de armament, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care Boris Elțîn a dorit ca Rusia să mențină o prezență militară în această zonă după destrămarea URSS.

Armistițiul din 1992, care a urmat conflictului dintre moldoveni și pro-ruși din zonă, a stabilit prezența soldaților ruși la granița moldo-ucraineană.

În primul rând, Rusia inflamează tensiunile din regiunea Moldovei și Transnistriei pentru a distrage atenția de la conflictul din Ucraina și, în al doilea rând, pentru a arăta că poporul rus a „câștigat”, cel puțin parțial, conflictul.

„În Transnistria, rușii au un contingent foarte limitat. Sunt depozite pe care le păzesc. Dar în acele depozite nu a mai rămas aproape nimic, iar ce a mai rămas este vechi și inutilizabil. Și în Moldova, ei încă încearcă să tulbure situația din punct de vedere politic, cu acțiuni sub „steag fals””, spune reprezentantul departamentului, Andrii Chernyak.

„Ei văd că toată atenția este concentrată asupra Ucrainei, inclusiv în privința dorinței de a ajuta. De aceea încearcă să declanșeze noi probleme în Europa”, a explicat el.

Cu toate acestea, activitățile Rusiei nu afectează doar telespectatorii din străinătate, ci și consumatorii locali de știri.

„La urma urmei, ei nu au obținut niciun rezultat în așa-numita lor „operație militară specială”. Prin urmare, trebuie să demonstreze măcar un fel de „victorie” pentru populația lor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.