Infofinanciar > Lumea la zi > EURACTIV: Ucraina ni se alătură? 92% dintre ucraineni vor în UE până în 2030
Lumea la zi

EURACTIV: Ucraina ni se alătură? 92% dintre ucraineni vor în UE până în 2030

Ucraina și UE
Credit imagine: alephnews.ro

Nouăzeci și doi la sută dintre ucraineni sunt în favoarea aderării la UE până în 2030, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev pentru Institutul Național Democratic (NDI). Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în decembrie 2021, doar 67% dintre ei au declarat că ar vota „da” la un referendum pentru aderarea imediată.

Această tendință este confirmată de un sondaj recent al Rating, care a constatat că 87% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la UE în cadrul unui referendum. Aceasta este cea mai mare cifră măsurată vreodată.

Cum influențează războiul viziunile ucrainenilor

O tendință similară poate fi observată în opinia publică privind aderarea la NATO. Sondajul NDI a constatat că 86% ar dori ca Ucraina să fie membră NATO până în 2030, în timp ce 59% au susținut aderarea imediată înainte de război.

Aproximativ 89% au răspuns că sunt foarte optimiști sau mai mult optimiști decât pesimiști cu privire la viitorul Ucrainei.

Mai mulți ucraineni cred acum că războiul va fi mai lung decât în luna mai. Atunci, 44% credeau că războiul se va încheia după o jumătate de an. Doar 31% cred același lucru astăzi, în timp ce cei care cred că va mai dura încă un an s-au dublat, ajungând la 15%.

Șaizeci și opt la sută raportează o reducere a veniturilor de la război, 64% o deteriorare a sănătății mentale, 50% o deteriorare a sănătății fizice, 46% separarea de familie, 37% pierderea prietenilor și a familiei, 29% pierderea locului de muncă și 9% pierderea casei.

Jumătate dintre ei declară că se confruntă cu pene de curent tot timpul sau cel mai adesea. Lipsa unei conexiuni la internet este o problemă frecventă pentru 26% dintre ei. 12% au declarat că aprovizionarea cu apă le face probleme.

Președintele Volodimir Zelenski rămâne un erou pentru mulți ucraineni, 88% dintre aceștia considerând că a făcut o treabă foarte bună sau bună de la invazie.

Pacea în schimbul teritoriului ocupat în prezent este extrem de nepopulară. 88% consideră că este o poziție complet inacceptabilă sau oarecum inacceptabilă. 71% cred același lucru despre renunțarea la candidatura Ucrainei la NATO. În ceea ce privește UE, cifra se ridică chiar la 75%.

După ce în luna mai era destul de deschisă la negocieri de pace cu Rusia, starea de spirit s-a schimbat acum: doar 29% ar aproba în prezent acest pas.

În ce stadiu al aderării se află Ucraina

Imediat după începerea războiului ruso-ucrainean, Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE. Acest lucru se întâmpla pe 28 februarie 2022. La câteva zile după aceea, au aderat și Republica Moldova și Georgia, două țări vizate de Rusia în cazul extinderii unor operațiuni militare.

Conform consilium.europa.eu, Ucraina a fost recunoscută drept țară candidată UE în iunie 2022. În februarie 2023, Consiliul European a afirmat că statul ucrainean a făcut eforturi considerabile în vederea aderării la Uniune.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.