Infofinanciar > Info > Dorin Recean, reacție privind Transnistria: „E clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”
Info

Dorin Recean, reacție privind Transnistria: „E clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”

Transnistria
Credit imagine: dreamstime.com

Noul prim-ministru al Moldovei, Dorin Recean, a făcut declarații cu referire la situația politică din Republica Moldova. În momentul de față, statul moldovean este amenințat de forțele armate ruse, iar la Chișinău au loc proteste violente. Totuși, premierul nu consideră că Rusia are resursele necesare pentru o acțiune militară.

Într-un interviu acordat postului TVR1, la emisiunea „Dincolo de alb și negru”, din data de 1 martie, prim-ministrul Moldovei prezintă situația din țară și încercările de destabilizare ale forțelor pro-ruse.

Cum face față Moldova războiului hibrid

„Republica Moldova se află într-adevăr chiar alături de acest război. Noi, pe de altă parte, trebuie să înțelegem că există diferență între pericolul de escaladare militară și încercările de destabilizare. Nu există un pericol de escaladare militară în Republica Moldova, asta este foarte important de înțeles și de apreciat, iar riscul de destabilizare era mai mult prezent, inclusiv în toamnă. Acum noi am mai văzut această istorie, noi de mai mult timp suntem provocați, în același timp autoritățile de la Chișinău au învățat să asigure ordinea, să asigure stabilitatea, să asigure pacea din Republica Moldova”, a afirmat oficialul în cadrul emisiunii.

Mai mult, premierul Dorin Recean a adus în discuție Transnistria. El consideră că Tiraspolul și-a aliniat valorile cu cele ale Chișinăului. Astfel, mișcările pro-ruse ar fi slăbite. În favoarea acestei afirmații vine faptul că Transnistria are relații comerciale susținute cu statele UE – 75% dintre tranzacțiile sale se fac cu țări europene.

„Aprecierea mea este că Rusia nu are resursele suficiente pentru escaladare. De asemenea, este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova. Pe de altă parte, Republica Moldova are suficiente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria. Pe de altă parte, cei din Transnistria sunt foarte și foarte aliniați, pentru că asta am făcut noi, i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate în regiune. Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv un război care astăzi se numește război hibrid – să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative pro-război sau anumite narative care să producă disensiuni în societatea și nu doar din Republica Moldova, dar și în alte părți din Uniunea Europeană chiar și din alte părți din lume. Sunt încrezător că asta nu va reuși”, a adăugat prim-ministrul.

Rolul României în stabilizarea Republicii Moldova

Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul acordat în acest război hibrid. Conform declarațiilor sale, „Bucureștiul a fost foarte, foarte receptiv atunci când noi am avut nevoie să găsim alternative la furnizarea de energie electrică și de gaze naturale și mulțumim autorităților de la București pentru faptul că s-au inclus rapid și au ajutat Republica Moldova. Astăzi plec cu aceeași impresie de susținere, cu aceleași asigurări de susținere la absolut orice solicitare care ar exista din partea Republicii Moldova”.

Amintim că Recean a făcut prima sa vizită oficială la Cotroceni în data de 1 martie, unde a fost primit de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.