Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Armand Goșu în podcastul Hai România: „Rusia a sperat ca, destabilizând Moldova, va disloca armata ucraineană”
Esential

Exclusiv! Armand Goșu în podcastul Hai România: „Rusia a sperat ca, destabilizând Moldova, va disloca armata ucraineană”

Armand Goșu
Sursa foto: Podcastul Hai Romania, Armand Goșu

Invitat de Ionuț Cristache în podcastul Hai România, istoricul Armand Goșu a explicat care este cauza creșterii tensiunilor din Republica Moldova și în ce mod interesele oligarhilor moldoveni coincid cu cele ale Rusiei.

Doctorul în istoria Rusiei Arman Goșu consideră că tensiunile din Republica Moldova sunt declanșate de tentativele Rusiei de a extinde conflictul în această zonă, pentru a forța Ucraina să retragă trupe de pe front.

„Aceste tentative ale Rusiei țin mai mult de zona de intelligence, decât de cea de operațiuni militare. Pur și simplu, Rusia a sperat că, destabilizând situația politică din Republica Moldova, armata ucraineană va fi dislocată din Donbas și adusă în regiunea Odesa, pentru ca transnistrenii să nu atace. Exact asta doreau rușii – o diversiune prin care să scoată de pe teatrul de război din Donbas unități militare ucrainene. Și diversiunea a reușit pentru că se pare că Ucraina a adus în regiune câteva mii de soldați ca să fie prezenți acolo”, a explicat istoricul.

Potrivit acestuia, interesele Kremlinului vizavi de destabilizarea regimului de la Chișinău coincid cu cele ale oligarhilor moldoveni care finanțează protestele de la Chișinău: „Interesele oligarhilor moldoveni care finanțează protestele sunt similare cu interesele Rusiei în acest moment. Rușii vor să destabilizeze Moldova pentru că pot lărgi frontul împotriva Ucrainei, iar Plahotniuc, Șor și Platon vor să destabilizeze regimul pentru ca să nu se facă reforma justiției, să nu înceapă măsurile anticorupție și să nu se dea de urma banilor care s-au furat din Republica Moldova”, a explicat Armand Goșu.

Cât de reală este amenințarea rusă din Transnistria

În cadrul podcastului Hai România găzduit de Ionuț Cristache, doctorul în istoria Rusiei a explicat și Exclusiv! Armand Goșu în podcastul Hai România staționate pe teritoriul republicii separatiste transnistrene.

„Sunt două grupuri militare. Unul care e oficial acolo, legal și recunoscut, așa-numitele «Căști albastre de menținere a păcii», de 1.450 de oameni. Și mai sunt încă 400 și ceva de oameni, al doilea grup, care se află ilegal acolo și care se ocupă de pază depozitelor de muniție de la Cobasna. Deci în total cele două unități au sub 2.000 de militari”, a detaliat Armand Goșu.

Potrivit acestuia, trupele ruse se află însă într-o situație dificilă pentru că, după 2014, când Rusia a ocupat Crimeea, trupele militare din Transnistria nu a mai putut fi rotite și nici întărite: „Din cauza faptului că rușii nu mai puteau schimba militarii din Transnistria, cele două grupuri de armată au început să recruteze local tineri care aveau pașapoarte rusești, și sunt destui și în Moldova, care mergeau să facă armata și le convenea pentru că ploua cu bani. Deci sunt localnici care sunt practic militari ruși. Sunt, desigur, și niște ofițeri ruși care trec cu pașaport moldovenesc sau transnistrean prin aeroportul de la Chișinău. Dar nu ei sunt cei mai periculoși, ci FSB-ul – ministerul de Interne de la Tiraspol e controlat de FSB, iar serviciile secrete ruse sunt foarte bine reprezentate în Transnistria.”

Tiraspolul încearcă o decuplare, discretă, de Moscova

Armand Goșu a explicat că liderii de la Tiraspol nu agreează politica Moscovei și că nu doresc să rupă relațiile comerciale pe care le-au dezvoltat cu Occidentul.

„Liderii de la Tiraspol au pașapoarte germane, ucrainene, pentru că după 2014 comerțul transnistrean s-a întors către Occident. 70% din comerț merge în primul rând în România și apoi în Germania și alte țări. Deci interesul elitei politice de la Tiraspol nu este să execute ordinele Rusiei și să se lase instrumentalizată, ci mai degrabă să fenteze acest război, pentru că nu dorește să apară pe lista de sancțiuni. Viitorul lor și-l văd în Europa, unde și-au mutat afacerile, și nu în Rusia. Chiar dacă au fost instrumente ale Moscovei și au în trecut serviciile secrete rusești, acum încearcă o decuplare, cât de poate de discretă”, a precizat Goșu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.