Infofinanciar > Info > Raport INS: Inflație mai mică, prețuri mai mari! Cum explică oficialii acest paradox
Info

Raport INS: Inflație mai mică, prețuri mai mari! Cum explică oficialii acest paradox

Inflatie Sursa foto Economedia
FOTO: economedia.ro

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat un raport în care se arată paradoxul traiului zilnic din România. În cercetarea efectuată de INS se arată că rata inflației a scăzut de 14,53 cât a fost în martie la 11,23 cât a fost luna trecută, însă paradoxul constă în faptul că deși inflația a scăzut mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproape 20%, cele nealimentare cu aproape 6%, iar pentru servicii plătim mai mult cu aproape 11 puncte procentuale.

„Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie 2023 este 100,75%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 3,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) faţă de precedentele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) este 15,0%”, se arată în comunicatul INS.

„Pușeul inflaționist s-a încheiat”

Conform sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna aprilie 2023 comparat cu luna anterioară a fost de 100,78%. În ceea ce privește inflația, care de altfel este se calculează pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost de 10,4%.

Rata medie a modificării prețurilor de consum pentru ultimele 12 luni (mai 2022-aprilie 2023) față de anul precedent, perioada mai 2021-aprilie 2022 a fost de 13%. Banca Națională a României, a precizat că rata anuală a inflației își va continua trendul descendent și este foarte probabil ca în cel de-al treilea trimiestru, inflația să scadă sub 10%. BNR va prezenta astăzi, 12 mai, Raportul asupra inflației – mai 2023.

Puseul inflaționist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Știu, pare surprinzător. Ne-am obișnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflația nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. Anul acesta ne-am axat pe compensarea efectelor inflației, a încerca să combatem erodarea puterii de cumpărare.

Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare. Să sperăm să ajungem la nivelul de dinainte de situația prepandemică” a confirmat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. În privința prețurilor pe care le vom plăti în perioada următoare, explicațiile ministrului au fost ambigue,

Prețurile nu vor mai crește, iar inflația scade sub 10%

„Prețurile nu vor mai crește (…) Există posibilitate ca anumite prețuri la anumite produse să mai crească, la altele să se oprească, la altele să scadă. Consumul a scăzut. Este o realitate, ori oferta nu se mai poate exprima. Pentru binele economiei și al afacerilor, prețurile se stabilizează și încep să se ducă în jos”, a afirmat ministrul Finanțelor.

„Va fi un an mult mai stabil din perspectiva economică, mai ales cu mai puțin incertitudini, cu mai puțin situații de volatilitate. 2022 a fost un an de disruption, în sensul în care totul a fost dat peste cap. Era cumva previzionat că vor fi elemente de presiune în 2022 și înainte să înceapă conflictul din Ucraina. Inflația începuse să se manifeste puternic în 2021, mai ales în România.

Anul trecut l-am început în jurul lui 2,5%, l-am împins în 7,8%, deci acolo a fost o triplare. Erau semnale concrete. Practic, noi când am preluat guvernarea, acesta a fost mesajul; prima etapă va fi stabilizarea economică, pentru că această inflație care a venit în 2021, prețurile la energie care păreau de necontrolat, fiind influențate de situația regională europeană, ne-au dat semnalul că lucrurile nu sunt într-o situație confortabilă. Mai era și situația deficitului bugetar ridicat și de cont curent din pandemie”, a mai explicat Adrian Câciu, citat de euronews.ro.