Infofinanciar > Info > Excedent de lichiditate pe piața interbancară de peste 30 de miliarde de lei. BNR rămâne principalul debitor net
Info

Excedent de lichiditate pe piața interbancară de peste 30 de miliarde de lei. BNR rămâne principalul debitor net

BNR
FOTO: playtech.ro

Piața interbancară încheie primul trimestru al anului 2023 a marcat un nou record. Excedentul de lichiditate a crescut semnficativ până la 30,7 miliarde de lei, fapt ce s-ar traduce printr-o  medie zilnică pozitivă care a urmărit același trend ascendent al finalului de an 2022.

De altfel, în luna aprilie nu a fost înregistrată nicio operațiune repo și nici un împrumut de urgență Lombard. O altă premieră a ultimului deceniu poate fi consemnat de principalii agenți din sistemul bancar, dat fiind faptul că suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost, în luna aprilie, cea mai mare valoare ai ultimilor zece ani.

Excedent record de lichiditate pe piața interbancară

În prima lună a acestui an suma depusă a fost de 21,3 miliarde de lei, după care în februarie a scăzut la 20,5 miliarde, urmând ca în luna martie suma să crească la 26 de miliarde de lei. Nivelul record de lichiditate pe piața inter-bancară în perioada ianuarie-aprilie 2023 s-au produs în situația în care rata inflație a oscilat în jurul valorii de 15% în primele două luni ale primului semestru.

În luna aprilie Banca Națională a României a încetat să mai cumpere titluri de stat de pe piața secundară, după ce anterior, în luna martie, reluare astfel de achiziții după o pauză de 9 luni. Valoarea totală fiind de 1, 27 miliarde de lei.

Grație excedentului de lichiditate de pe piața interbancară BNR rămâne principalul debitor net în raport cu băncile comerciale, la fel ca în decembrie și noiembrie 2022.

BNR rămâne principalul debitor net în raport cu băncile comerciale

Dobânda medie oferită de BNR, băncilor la depozite a crescut, începând cu cea de-a doua lună a acestui an la o valoare de 6%, după ce în decembrie 2022 a fost de 5,75% iar în prima lună din acest an, dobânda a crescut la 5,93%.

În luna ianuarie a acestui an, după ședința de politică monetară, Consiliul de Administrație, a operat noi creșteri ale dobânzii pentru facilitatea de creditare Lombard la 8% pe an, de la 7.75% cât a fost în anul precedent. De asemenea BNR a crescut și dobânda cheie cu 0,25% de la 6,75 la 7%.

După o pauză de nouă luni, Banca Națională a reluat pentru scurt timp achiziția de titluri de stat de pe piața secundară, valoarea fiind de 1,27 miliarde de lei, după care, începând cu luna aprilie să suspende din nou achiziția de titluri de stat. Banca Națională a României începuse din aprilie 2020 să achiziționeze și titluri de stat de pe piața secundară, facilitându-se astfel finanțarea bugetului, potrivit ediție print a Ziarului financiar din 09. 05. 2023.