Infofinanciar > Info > Inflația ne atinge tot mai rău la buzunar! Ce alimente s-au scumpit cel mai mult
Info

Inflația ne atinge tot mai rău la buzunar! Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Indice în creștere
FOTO: zf.ro

Inflația se menține la o cotă ridicată. Institutul Național de Statistică a înaintat un procent de 14,5%. Cel mai mari scumpiri se înregistrează la capitolul produse alimentare, unde cartofii și carnea s-au scumpit cel mai mult, de asemenea prețul zahărului a crescut cu 61%. Față de anul trecut s-au înregistrat scumpiri și la energie, gaze sau combustibili.

În luna martie 2023, comparativ cu luna februarie, indicele prețurilor de consum a fost de 101,01%. De asemenea, rata inflației de la începutul anului (martie 2023 comparativ cu ultima lună a anului trecut este de 2,3%. Rata anuală a taxei ascunse stabilită de INS pentru luna martie a acestui an a fost ce 14,5%. În ultimele 12 luni, în intervalul aprilie 2021-martie 2022, rata medie a prețurilor de consum a fost de 15,3%. 

INS a anunțat o rată medie a prețurilor de consum de 13,2%

Indicele armonizat al pentru luna martie a anului 2023, comparativ cu luna februarie a aceluiași an este de 100,85%. În ceea ce privește rata medie a modificării prețurilor de consum față de ultimele 12 luni, mai exact în perioada aprilie 2022-martie 2023 Institutul Național de Statistică a raportat o medie de 13,2%.

În luna februarie, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în rândul legumelor și conservelor, în acest sector prețurile au crescut cu 6,35%. De asemenea și prețul fructelor proaspete a crescut cu 4,88%, cartofii s-au scumpit cu 4,61% în timp ce am plătit pentru peștele proaspăt și brânză mai mult cu 2,78 respectiv 2,26%.

Creșteri de prețuri s-au mai înregistrat și pentru ouă, zahăr, lapte, carne de pasăre, produse de morărit și panificație sau bere. Prețul produselor din sectorul agro-alimentar, în special cel al uleiului a înregistrat o ușoară scădere în luna februarie, față de luna precedentă de 1,83%. În privința serviciilor, cea mai mare scumpire raportată la luna decembrie s-a consemnat la produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Prețul chiriilor a crescut cu 1,1% doar într-o lună

Nici la capitolul chirii nu am stat mai bine, prețul acestora s-a majorat cu 1,1% în timp ce serviciile de îngrijire medicală s-au scumpit cu 1,58%, cele din industria Horeca cu 1,57%, iar produsele de igienă și cosmetică s-au majorat cu 1,46%.

Pe de altă parte, s-au ieftinit biletele de avion, pasagerii au plătit mai puțin cu 12,28%, totodată energia electrică și cea termică și-au majorat prețurile cu 1,33% respectiv 1,06%. În aceste condiții, Banca Națională a României preconizează că rata anuală a inflației va scădea mai repede decât s-a anticipat, mai ales din semestrul al III-lea. 

Principalul motiv constă în prelungirea schemelor de plafonare și compensare a prețurilor pentru energie până la 31 martie 2025 precum și redefinirea caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023, informează Digi 24.ro.