Infofinanciar > Info > România, țara scumpirilor record. Prețurile alimentelor din țara noastră sunt cu mult peste de media europeană
Info

România, țara scumpirilor record. Prețurile alimentelor din țara noastră sunt cu mult peste de media europeană

Preturi Sursa foto Realitatea.NET
FOTO: realitatea.net

România mai bifează un capitol la care ocupă prima poziție în topul rușinii. Prețul alimentelor de bază au crescut peste media europeană, în anumite situații prețul aproape că s-a dublat, mult peste cele din Franța, Italia sau Spania. O primă explicație constă în faptul că țara noastră a devenit mult mai dependentă de importuri.

Datele oficiale confirmă faptul că România este țara scumpirilor record. În ultimii trei ani, prețurile s-au majorat cu 43%. Conform Eurostat media la nivelul continentului european a fost de 32%. Produsele de bază care s-au scumpit cel mai mult sunt cele din carne, lactate, fructe sau panificație.

Prețul legumelor a explodat

La noi în țară zahărul este mai scump cu 90%, în timp ce, în Franța creșterea a fost de 57%. Pentru unt plătim mai mult cu 71%, iar în Italia scumpirea a fost de 45%. Nici la capitolul carnea de porc nu stăm mai bine, plătim mai mult cu 32% pentru un kilogram cu 10% mai mult față de media europeană.

În privința preșului pâinii, datele Eurostat precizează că plătim mai mult cu 56% în timp ce în Spania datele au indicat o creștere de doar 21%. De departe, prețul legumelor a explodat, acestea s-au scumpit cu 66% în timp ce în Italia creșterea este de doar 27%.

„România astăzi cultivă industrial ceapă pe o suprafaţă care reprezintă 10% din cât cultivam cu ani în urmă. Lipsind această cantitate la ceapă, la cartofi, la fasole..evident că se importă. Astăzi România nu mai are decât două fabrici de zahăr. Şi atunci evident că se aplează la import. La carnea de porc identic. Pe zona cărnii de vită nu avem ferme de creştere a vacilor de carne”, a declarat Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară, citat de observatornews.ro.

Doar Ungaria ne depășește în topul rușinii

„În ultimii trei ani, noi am început să importăm din ce în ce mai multe alimente. Şi bineînţeles că le importăm la preţuri occidentale. Pe lângă acest lucru, costurile de producţie au crescut fantastic, pe fondul scumpirii energiei, a gazelor, chiar şi a carburanţilor”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Doar Ungaria ne întrece la capitolul scumpiri, vecinii noștrii plătesc de două ori mai mult pentru aceleași produse. se simt serios şi în buzunarele românilor, ori de câte ori ajung la supermarket sau piaţă.

„Putem compara oare salariile din Italia şi Spania cu cele din România? În niciun caz. Din păcate, puterea de cumpărare se depreciază. Oamenii trăiesc din ce în ce mai greu. au ajuns să dea mai mult de jumătate din venituri pe produsele alimentare de bază”, a mai declarat Adrian Negrescu.