Infofinanciar > Info > De ce este importantă analiza puterii de cumpărare a populației?
Info

De ce este importantă analiza puterii de cumpărare a populației?

putere de cumpărare sursa foto agrointel
sursa foto agrointel

Puterea de cumpărare este un tip de paradigmă economică care indică capacitatea unei persoane sau a unei întreprinderi de a achiziționa bunuri sau servicii pe piață. Cel mai bun mod de a măsura această putere este de a calcula câte articole poate cumpăra un singur consumator cu o sumă fixă de bani.

Economiștii și organismele guvernamentale urmăresc în mod regulat puterea de cumpărare, deoarece achizițiile consumatorilor reprezintă o parte extrem de importantă în urmărirea forței economiei globale a unei națiuni.

Prin urmare, guvernele instituie adesea politici și reglementări care protejează puterea de cumpărare a monedei sale, ca o modalitate de a menține economia puternică. Puteți urmări puterea de cumpărare prin intermediul indicelui prețurilor de consum (IPC), care este gestionat de Statistics Canada și, în SUA, de Bureau of Labor Statistics. Statistica Canadei calculează acest indice prin calcularea mediei modificărilor prețurilor bunurilor și serviciilor de consum (în special alimente, transport și asistență medicală). IPC poate fi apoi utilizat pentru a măsura modificările costului vieții, ratele inflației și deflației.

Puterea de cumpărare

Oferta și cererea se referă la cantitatea de bunuri sau servicii disponibile de la companii față de cererea de bunuri sau servicii din partea consumatorilor. Oferta va crește ori de câte ori companiile încep să producă mai multe bunuri decât cumpără consumatorii. Acest lucru tinde să ducă la reduceri de preț pentru consumatori, astfel încât companiile să se poată debarasa de stocurile nevândute și să recupereze costurile care au fost implicate în producerea acelor produse. Prețurile mai mici pentru consumatori înseamnă o putere de cumpărare mai mare.

Între timp, o cerere mai mare are rezultatul opus. Aceasta apare atunci când există o ofertă mai mică, iar o cerere mai mare înseamnă prețuri mai mari, ceea ce, la rândul său, înseamnă o putere de cumpărare mai mică.

Inflația este un factor importat în puterea de cumpărare

Inflația tinde să implice prea mulți bani într-un scenariu în care există prea puține bunuri sau produse. Aceasta duce la creșterea prețurilor de consum pe o anumită perioadă și la o reducere a puterii de cumpărare. Inflația este un factor constant în ceea ce privește puterea de cumpărare și nu se pot face prea multe pentru a o preveni.

Creditul și ratele dobânzilor

Creditul a devenit un factor extrem de important în puterea de cumpărare. Cumpărătorii folosesc adesea creditul pentru a achiziționa articole mari atunci când nu au destui bani lichizi la îndemână. În timp ce acești consumatori pot achiziționa mai multe bunuri prin utilizarea creditului, este o sabie cu două tăișuri, deoarece odată ce creditul disponibil scade, ei sunt în continuare obligați să își plătească creditorii.

Acest lucru înseamnă că creditul le oferă consumatorilor o putere de cumpărare mai mare pe termen scurt, dar, în funcție de obiceiurile lor de cheltuire cu acel credit, consumatorii ar putea avea o putere de cumpărare redusă mai târziu.

Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii principali asociați cu puterea de cumpărare. Toată lumea din lumea afacerilor, inclusiv consumatorii, proprietarii de afaceri mici, proprietarii de corporații mari și agențiile masive de reglementare sunt cu toții afectați de aceste principii de bază.