Infofinanciar > Lumea la zi > Ramzan Kadîrov calcă pe urmele lui Evgheni Prigojin! Cecenul intenționează să-și înființeze propriul grup de mercenari
Lumea la zi

Ramzan Kadîrov calcă pe urmele lui Evgheni Prigojin! Cecenul intenționează să-și înființeze propriul grup de mercenari

Ramzan Kadirov
FOTO: Russia Today

Ramzan Kadîrov și-a exprimat dorința de a aduna o armată de mercenari din întreaga lume pentru a apăra „popoarele asuprite”. „Mă gândesc să creez o armată bună de acest fel, astfel încât să se poată deplasa în diferite țări și să apere popoarele care sunt asuprite de acele țări care se numesc cele mai democratice”, a declarat liderul cecen, Ramzan Kadîrov.

În opinia acestuia, membrii unei astfel de unități ar trebui să fie cetățeni din diferite țări care sunt pregătiți „să-și dea viața nu pentru bani, ci pentru ordine”. În februarie, Ramzan Kadîrov a vorbit despre planurile de a-și înființa propria companie militară privată după ce își va încheia serviciul public și, de a concura astfel cu Wagner PMC a lui Evgheni Prigojin.

Ramzan Kadîrov o ia pe urmele lui Evgheni Prigojin

Șeful Ceceniei și-a anunțat intenția de a „concura” cu creatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin după ce își va încheia activitatea în serviciul civil, prin urmare plănuiește să își deschidă propria companie militară privată. Anterior, împreună cu Evheni Prigojiin, Kadîrov a criticat Ministerul rus al Apărării. Într-o postare pe canalul Telegram, liderul regional a afirmat că Wagner „și-a dovedit eficiența din punct de vedere militar” și l-a numit frate pe omul de afaceri cunoscut drept „bucătarul lui Putin”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a presupus că Ramzan Kadîrov nu îl va susține pe Prigojin în confruntarea sa cu Ministerul Apărării. Aceste concluzii s-au bazat pe declarațiile lui Kadîrov în care a vorbit despre „relațiile excelente și bine coordonate” cu acest departament. Kadîrov, poziționându-se ca ” infanteristul lui Putin”, în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, își demonstrează în mod evident sprijinul pentru Prigojin. Mai mult, structurile lor cooperează: se știe că „voluntarii” trimiși la război prin Cecenia ajung în gruparea de mercenari Wagner.

În octombrie anul trecut, Kadîrov a publicat o postare pe rețelele de socializare în care îl numește pe șeful Wagner „frate drag” și „războinic înnăscut”. În același timp, el l-a criticat aspru pe comandantul Grupului de Armate Centru, generalul Alexander Lapin, care a predat la acea vreme limanul ucrainean, numindu-l „mediocru”.

Locuitorii din Cecenia sunt luați cu forța pe fronturile războiului din Ucraina

După capitularea Hersonului, atât Prigojin, cât și Kadîrov au lăudat decizia fostului comandant al trupelor rusești din Ucraina, generalul Serghei Surovikin. Prigojin l-a vizitat pe comandantul forțelor speciale cecene, Apti Alaudinov, în spital. Potrivit lui Kadîrov, aceștia au încercat să-l otrăvească pe militar, înmânându-i o scrisoare otrăvită. Este cunoscut faptul că angajații forțelor de ordine, mobilizați în baza decretului rezidenților și așa-numiților voluntari, sunt trimiși din Cecenia la războiul din Ucraina.

În același timp, activiștii pentru drepturile omului au declarat în mod repetat că recrutarea este obligatorie, tinerii răpiți de forțele de securitate, precum și rudele opozanților ceceni , devin soldați. Rapoartele privind deportarea forțată a locuitorilor din Cecenia în războiul cu Ucraina continuă să apară după anunțul autorităților ruse privind finalizarea mobilizării.

Dacă de la începutul războiului împotriva Ucrainei, Kadîrov a raportat în mod regulat un număr mare de ceceni care erau gata să „se ridice pentru apărarea patriei lor”, în ultimele luni s-a dovedit contrariul. Autoritățile republicii cecene au lansat o campanie mediatică agresivă împotriva acelor rezidenți care nu doresc să meargă la război ca voluntari, aceștia au fost acuzați de masculinitate și religiozitate insuficientă.

Modul de funcționare al grupării Wagner

Wagner este o unitate militară rusă neoficială ai cărei luptători au participat sau participă la ostilități în Siria, Africa și Ucraina. Legislația rusă interzice activitățile companiilor militare private. După începerea războiului împotriva Ucrainei, „Universitatea Forțelor Speciale Ruse” a devenit cea mai mare trambulină pentru pregătirea mercenarilor din întreaga țară. Se pare că antrenează aproximativ 200 de așa-numiți „voluntari” în fiecare săptămână.

În 2022, Universitatea Forțelor Speciale Ruse din Gudermes a primit 349 de milioane de ruble în „donații voluntare”, de cinci ori mai mult decât în anul precedent.

La începutul lunii august, șeful Ceceniei a declarat că aproximativ 19.000 de locuitori ai republicii erau gata să participe la războiul din Ucraina. Șeful regiunii, care a devenit cel mai mare cap de pod pentru trimiterea de soldați în zona de război, raportează în mod regulat numărul de forțe antrenate, dar obiectivitatea acestor estimări ridică îndoieli serioase în rândul experților, potrivit kavkazr.com.