Infofinanciar > Lumea la zi > Ramzan Kadîrov vrea propria armată de mercenari! „Asemenea grupuri sunt atât dorite, cât și necesare”
Lumea la zi

Ramzan Kadîrov vrea propria armată de mercenari! „Asemenea grupuri sunt atât dorite, cât și necesare”

Ramzan kadîrov- sursa zdg.md
sursa foto zdg.md

Ascensiunea lui Wagner și a altor forțe de mercenari în afara structurilor tradiționale de comandă militară rusească a stârnit îngrijorări în rândul diplomaților occidentali că astfel de grupuri ar putea reprezenta într-o zi o amenințare la adresa stabilității în Rusia.

Ramzan Kadîrov, aliatul președintelui Vladimir Putin care conduce Cecenia, a declarat că intenționează să înființeze într-o zi propria companie militară privată în stilul grupului de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin.

Kadîrov vrea propria armată de mercenari

Într-o postare pe Telegram, Kadîrov a declarat că Wagner, care a luptat alături de trupele rusești în Ucraina, a obținut „rezultate impresionante” și că societățile militare private sunt o necesitate.

„Putem spune cu încredere că Wagner și-a demonstrat valoarea în termeni militari și a tras o linie în discuțiile despre necesitatea a unor astfel de companii militare private”, a declarat Kadîrov, care conduce Republica Cecenă din 2007.

„Când serviciul meu în slujba statului se va încheia, intenționez în mod serios să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigozhin și să creez o companie militară privată. Cred că totul va merge bine”, a declarat Kadîrov.

Atât Kadîrov, cât și Prigojin conduc forțe în Ucraina în mare parte autonome față de comandamentul militar al Rusiei și sunt aliați fermi ai lui Vladimir Putin, dar au vorbit în public și împotriva conducerii militare.

Rolul Grupului Wagner în războiul dintre Rusia și Ucraina

Grupul Wagner a jucat un rol din ce în ce mai proeminent în războiul Rusiei din Ucraina, fiind vârful de lance al unui asalt care a durat luni de zile asupra orașului Bakhmut din regiunea Donețk. Ramzan Kadîrov, fiul fostului președinte cecen Akhmad Kadîrov, care a fost asasinat într-un atentat cu bombă în 2004 la Groznîi, a format o alianță tacită cu Prigojin, amplificând criticile celuilalt la adresa vârfurilor militare rusești și solicitând o urmărire mai energică a conflictului.

Prigozhin, care și-a petrecut ultimul deceniu al Uniunii Sovietice în închisoare pentru jaf și fraudă, a fost ani de zile un asociat al lui Putin.

Grupul său de catering a măturat contracte guvernamentale, ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”, în timp ce a trimis mercenari wagnerieni să lupte alături de militari ruși în Siria și în conflicte din Africa pentru a promova interesele geopolitice ale Rusiei.

După ani de negări, anul trecut a recunoscut legăturile sale cu Wagner și a declarat că a intervenit în alegerile din SUA.

Tot mai multe dovezi sugerează că Kremlinul a luat măsuri pentru a limita ceea ce consideră a fi influența politică excesivă a lui Prigozhin, ordonându-i să înceteze criticile publice la adresa ministerului apărării și sfătuind în același timp mass-media de stat să nu-l mai menționeze pe el sau pe Wagner.

Kadîrov a mai spus că astfel de gruprui de mercenari sunt atât „dorite, cât și necesare”, scrie The Jerusalem Post.