Infofinanciar > Lumea la zi > Decizie crudă din partea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin: „Îi vom ucide pe toți”
Lumea la zi

Decizie crudă din partea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin: „Îi vom ucide pe toți”

wagner, defense.ro
sursă foto defense.ro

Șeful Wagner Group, Evgheni Prigojin, confidentul lui Putin, a declarat că de acum înainte le va da instrucțiuni mercenarilor săi să nu captureze prizonieri de război, însă alternativa a ceea ce ar părea un lucru bun, dă fiori.

„Îi vom ucide pe toți cei aflați pe câmpul de luptă. Nu mai luați prizonieri de război!”, a transmis Prigojin pe 23 aprilie într-o înregistrare audio ca răspuns la o întrebare postată pe contul de Telegram al serviciului său de presă.

Se pare că decizia lui Prigojin a fost luată ca răspuns la o așa-numită „conversație interceptată” postată pe un cont de Telegram neoficial afiliat lui Wagner, care susținea că era între doi soldați ucraineni care decideau să împuște un prizonier de război.

Conversația interceptată

Vocile din fișierul audio de 21 de secunde vorbesc în limba rusă și nici măcar nu menționează că prizonierul lor aparent este rus și nici nu dau vreun indiciu că ei înșiși sunt ucraineni.

Nu se oferă nicio dovadă vizuală sau informații contextuale cu privire la înregistrare, ceea ce face ca autenticitatea acesteia să fie foarte îndoielnică. Mass-media rusească și canalele Telegram au produs în trecut, în mod notoriu, multe „conversații interceptate” false, realizate cu stângăcie, care pretindeau că sunt între soldați sau comandanți ucraineni.

Grupul Wagner, susținut de statul rus, a fost acuzat de torturarea și executarea civililor și a prizonierilor de război în Ucraina, Siria și în alte țări. Foști mercenari Wagner au mărturisit la 17 aprilie că au ucis zeci de prizonieri de război ucraineni, civili, inclusiv copii.

Prigojin a dat ordinul uciderii a zeci de copii ucraineni

În interviul acordat presei ruse de opoziție Gulagu.net, unul dintre foștii mercenari a declarat că au primit ordin de la Prigojin însuși să facă „curățenie” în Soledar și Bahmut din regiunea Donețk, ceea ce înseamnă să ucidă pe toată lumea care îi vede.

Foștii deținuți Azamat Uldarov și Alexey Savichev au fost recrutați de fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a lua parte la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

„Ni s-a ordonat să curățăm și să distrugem pe toată lumea (în Soledar și Bahmut). Am venit cu 150 de luptători wagnerieni ucigând pe toată lumea (în drumul nostru) – femei, bărbați, bătrâni și copii, inclusiv pe cei mici, de cinci ani”, a declarat Uldarov într-un interviu video pentru Gulagu.net publicat pe 17 aprilie.

Potrivit lui Uldarov, Prigojin a dat personal ordinul de a face acest lucru, pe care fostul mercenar l-a numit „curățenie”, precum și a ordonat să nu ia pe nimeni prizonier sau să negocieze, „ci doar să ucidă”. Uldarov a recunoscut că a dat ordinul de a ucide „300-400″ de civili care se adăposteau în subsolul unei clădiri de apartamente, printre care se aflau 40 de copii.

După interviu, Prigojin a răspuns la relatările foștilor mercenari, numindu-le „minciuni flagrante”, adăugând că Wagner „nu s-a atins niciodată și nu se atinge” de copii. El a mai spus că persoanele care „răspândesc minciuni” despre Wagner sunt inamicul și că vor fi tratate „într-un mod special”. Execuțiile și torturile prizonierilor de război încalcă Convențiile de la Geneva și constituie crime de război, informează The Kyiv Independent.