Infofinanciar > Lumea la zi > Mercenarii Wagner primesc mai mult ajutor din partea armatei ruse. Prigojin nu vrea să recunoască
Lumea la zi

Mercenarii Wagner primesc mai mult ajutor din partea armatei ruse. Prigojin nu vrea să recunoască

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Ascultându-l pe Evgheni Prigojin, ai crede că mercenarii săi din Grupul Wagner luptă singuri împotriva armatei ucrainene. Într-adevăr, acesta a susținut în ultimele luni că armata Rusiei, sabotează eforturile lui Wagner. Fondatorul Grupului Wagner, care este acum un comandament de soldați profesioniști și de infractori condamnați, susține că liderii militari ruși au refuzat muniție forțelor sale, ceea ce i-a determinat să înregistreze pierderi grele.

Dar Wagner lucrează de fapt în strânsă colaborare cu forțe ale Rusiei, care îi sprijină pe luptătorii lui Wagner, potrivit unui expert american în armata rusă. Wagner „nu este o forță separată așa cum este descrisă adesea”, adică ca o forță care „obține unele dintre câștiguri pentru că luptă pe cont propriu”, a declarat Michael Kofman, director al Programului de studii privind Rusia din cadrul Center for Naval Analyses, în timpul unui episod din 17 martie al podcastului Urban Warfare Project al Modern War Institute.

Grupul Wagner, sprijinit de armata rusă

Kofman, care s-a întors recent dintr-o călătorie în Ucraina care a inclus o vizită la Bakhmut. Acesta a descris modul în care luptătorii Wagner, cunoscuți sub numele de contractori militari privați, sau PMC, și parașutiștii ruși au lucrat împreună în timpul lunilor de lupte urbane sângeroase din jurul orașului. „Este un mit faptul că PMC-urile Wagner au luptat singuri în Bakhmut. Când ești acolo, vezi că sunt susținuți de aviația rusă. Sunt susținuți de artileria rusă. Există aviație rusă care îi sprijină într-o mulțime de operațiuni „, a declarat Kofman.

Wagner a capturat cea mai mare parte din Bakhmut prin desfășurarea unor atacuri necruțătoare de-a lungul liniilor ucrainene, folosind formațiuni organizate în detașamente de asalt, sprijin de foc, evacuare medicală, reaprovizionare și susținere de artilerie. Unitățile Wagner dintr-un sector ar putea lansa atacuri doar dimineața sau pe timp de zi „iar altele din altă parte a Bahmutului vin doar noaptea, cu capacități de vedere bune pe întuneric. Și dacă nu reușesc să străpungă acea poziție, atunci se pivotează rapid și atacă o altă poziție „, a spus Kofman.

Grupul Wagner a devenit faimos pentru că a trimis valuri de deținuți slab pregătiți și slab înarmați, recrutați cu promisiunea eliberării condiționate în schimbul luptei, pentru a lua cu asalt pozițiile ucrainene. În realitate, Wagner a folosit o abordare mai sofisticată, care se soldează cu pierderi grele, dar a reușit să respingă treptat forțele ucrainene. „Ceea ce se întâmplă acolo este că forțele ucrainene nu se confruntă doar cu atacuri pe valuri umane. Ele se confruntă cu o forță destul de flexibilă și adaptabilă, care este susținută și de aviația rusă, care încearcă încet-încet să devoreze pozițiile de pe flancuri.” a declarat Kofman.

Prigojin și relația sa cu Putin

Prigojin, în vârstă de 61 de ani, care a petrecut o perioadă în închisoarea rusă pentru jaf în anii 1980, s-a prezentat ca fiind confidentul lui Putin. Afacerea sa de catering a furnizat servicii Kremlinului timp de ani de zile, ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”. Conducerea de către Prigojin a Grupului Wagner în timpul războiului din Ucraina a iritat, de asemenea, armata rusă, în special afirmațiile sale din ultimele luni potrivit cărora armata este incompetentă și grupul Wagner se ocupă de lupte.

Disputa dintre Prigojin și liderii militari ruși a fost prezentată pe scară largă ca o luptă între centrele de putere care caută influență la Kremlin. Kofman a declarat că impresia sa este că Prigozhin deține mult mai puțină influență decât se sugerează adesea. „Dacă ar fi avut o linie directă cu Putin și dacă ar fi fost cineva semnificativ, vorbesc de 10% atât de important pe cât a fost construit în presa occidentală ca fiind, nu s-ar fi dat în spectacol în mod regulat. Motivul pentru care o face este că este foarte disperat și încearcă să atragă atenția lui Putin”, a declarat Kofman.

Eforturile lui Prigojin de a stânjeni armata rusă s-au întors împotriva sa în mijlocul luptelor din jurul Bakhmut în ianuarie, când generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, a fost numit comandant general în Ucraina. „Când ofensiva a fost lansată cu Gerasimov la conducere, prioritatea pentru artilerie a început să meargă către toate aceste alte unități rusești. Wagner primea ceea ce mai rămăsese, iar poziția sa a devenit brusc mult mai puțin favorabilă „, a declarat Kofman. Părere realizată de Michael Peck, un scriitor specializat în domeniul apărării, cu un master în științe politice, conform Businessinsider.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.