Lumea la zi

Radiografia unei armate globale. Ce resurse are armata Statelor Unite ale Americii

Pentagonul
Credit imagine: infofinanciar.ro

Statele Unite alocă bugetului de apărare o sumă colosală, aproximativ 780 miliarde de dolari în fiecare an. În plus armata americană mai deține în portofoliu proprietăți în valoare de 749 de miliarde de dolari, la care se adaugă și proprietăți funciare dispuse pe o suprafață de 26, 9 milioane de hectare, din care 98% se află pe teritoriul Americii de Nord.

În ce scopuri este folosită această vastă resursă teritorială

Armata americană este depozitarul guvernamental al tuturor operațiunilor americane de tip militar și are în portofoliu 26 de milioane de hectare.

Armata americană este împărțită în patru ramuri principale; Army, Navy, Air Force și Marine Corps. La care se mai adaugă Space Force, Coast Guard, National Guard. Într-o proporție covârșitoare, Armata deține cea mai mare parte din milioanele de hectare.

Care este trebuința teritoriului deținut de Armata Americană

Bazele militare sunt folosite pentru antrenamente și pentru cazărmile soldaților sau pentru poligoanele de testare a echipamentelor și a armelor. Ca o paranteză, construcșiea terenului permite utilizarea și în scopuri civile.

De exemplu, baza militară Fort Bragg, din Nordul Carolinei, una dintre cele mai renumite baze adăpostește peste 260.000 de soldați și familiile acestora și este de fapt un oraș.

Este cea mai mare bază din cadrul US Army cu 53,700 de trupe aproape 10% din totalul personalului miltar înrolat, la care se mai adaugă și alți 14.000 de civili.

Care din statele americane adăpostește numărul cel mai mare de trupe

Primele 10 cele mai mari situri militare, puse laolaltă acoperă uluitoarea suprafață de 13, 927, 470 de hectare, mai mari decât state precum New Jersey, Massachusetts și Hawaii.

US army deține 5,6 %  din suprafața teritorială a statului Hawai. Faimoasa bază Pearl Harbor, de pe insula Oahu, este activă în continuare și adăpostește atât Forțele aeriene cât și marina militară.

În Districtul Columbia, Armata deține 3,9% din districtul cel mai mic și este deținut sau operat de forța armată, aproximativ 18 situri independente se află în Washington.

În partea de sud vest a statelor Unite se află cea mai mare parte a proprietății funcioare pe care o deține armata, ceea ce reprezintă un avantaj pentru că o întindere atât de vastă, permite testarea aremelor cu o capacitate de distrugere foarte mare fără a exista vreun potențial risc.

Bomba atomică a fost testată în pustiul statului New Mexico la White Sands Missile Range, cel mai mare sit militar din țară.

Majoritatea siturilor militare aparțin ramurei militare, care deține peste 415,000 de cadre active.

Numărul total al personalului militar activ este dispus după cum urmează:

Armata deține aproximativ 420,000 de soldați mai exact 415,967, pe locul doi este marina militară cu 304,118 de cadre, urmată de Marine Corps cu un efectiv de 146,728, pe locul patru cu un dispozitiv total de 273, 983 sunt Forțele Aeriene, locul 5 îi este atribuit Gărzii de Coastă cu 38, 829, la care se adăuga și cea de-a doua categorie personalul military aflat în rezervă cu aproape 500,000 de cadre.

În afară de prezența trupelor pe teritoriul statelor americane, armata mai reprezintă și un important angajator. În total, pe terenul Statelor Unite departamentul de apărare oferă 2,9 milioane de slujbe.

De exemplu în California armată oferă în rândul civililor peste 62,000 de posturi.

La nivel global, Armata americană deține aproape 27 de milioane de hectare, iar prin departamentul de apărare controlează 51%, pe locul doi se află forțele aeriene cu un procent 32%.

Prezența militară de peste Ocean

Teritoriul pe care-l deține Departamentul de apărare în afara Statelor Unite este dispus în 8 zone globale din 45 de țari.

În Germania se află 194 de situri urmată de Japonia cu 121 iar în Sud Corea se află 83.

În zonele de conflict, Statele Unite au forțe permanente. În timpuri de pace, în Ucraina se află 23 de trupe active permanente. În Rusia sunt sunt 41 de trupe active. Recent, președintele Joe Biden a anunțat că va spori numărul de trupe din Europa din pricina războiului din Ucraina.

Prezența militară a Statelor Unite la  nivel global împiedică statele agresoare să efectueze manevre de subminare a suveranității altor popoare. Din păcate, conform dreptului internațional SUA poate interveni militar în cazul în care sunt semnate acorduri de pace sau i-a fost afectată integritatea.