Infofinanciar > Lumea la zi > Este SUA „principalul instigator” al crizei din Ucraina? Acuzații dure vin dinspre China
Lumea la zi

Este SUA „principalul instigator” al crizei din Ucraina? Acuzații dure vin dinspre China

america razboi youtube.com
sursă foto: youtube.com Cyrus Janssen

China întoarce cartea în favoarea Rusiei. Beijingul a fost prima destinație la care a apelat Kremlinul pentru a-și găsi aliați de când a început tratamentul dur de restricții al Occidentului. Acum, oficialii de la Beijing și-au declarat oficial poziția, susținând că Statele Unite ale Americii reprezintă „principalul instigator” al crizei din Ucraina.

„În calitate de inițiator și principal instigator al crizei ucrainene, Washingtonul, în timp ce impune sancțiuni fără precedent la adresa Rusiei, continuă să furnizeze arme și echipamente militare Ucrainei”, a declarat Zhang Hanhui, ambasadorul Chinei la Moscova într-un interviu pentru agenția de știri de stat rusă TASS. Oficialul are cuvinte dure la adresa Statelor Unite ale Americii, acuzând că a pus Rusia la colț prin extinderi repetate ale alianței de apărare NATO și prin susținerea forțelor care încearcă să alinieze Ucraina la Uniunea Europeană și nu la Moscova, scrie reuters.com.

„Scopul lor final este să epuizeze și să zdrobească Rusia cu un război prelungit și cu ajutorul sancțiunilor”, a adăugat Zhang Hanhui. Raționamentul ambasadorului a urmat îndeaproape una dintre justificările Rusiei pentru a iniția invazia în Ucraina, care s-a soldat cu mii de morți și cu devastarea unor orașe întregi, precum și cu determinarea a peste un sfert din populație să își părăsească locuințele.

Prietenia giganților

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost la Beijing încă din luna februarie pentru a se întâlni cu omologul Xi Jinping, concomitent cu momentul în care tancurile rusești se încălzeau la granița cu Ucraina. Cele două state sunt cunoscute ca având un parteneriat „fără limite”, superior oricărei alianțe din Războiul Rece.

În interviul său pentru TASS, Zhang a declarat că relațiile chino-ruse au intrat în „cea mai bună perioadă din istorie, caracterizată de cel mai înalt nivel de încredere reciprocă, cel mai înalt grad de interacțiune și cea mai mare importanță strategică”. Ambasadorul susține că este „revoltat” împotriva vizitei de săptămâna trecută a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl revendică ca fiind al său, și a declarat că Statele Unite încearcă să aplice aceleași tactici în Ucraina și Taiwan pentru a „reînvia o mentalitate de Război Rece, a limita China și Rusia și a provoca rivalitatea și confruntarea marilor puteri”.

Alianță contra alianță

Federația Rusă numește conflictul militar pe care îl are cu Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială” și subliniază faptul că această acțiune a fost necesară nu doar pentru a-și menține propria securitate, ci și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de persecuțiile ucrainienilor și de un posibil curent fascist pornit de la Kiev.

Ucraina și Occidentul sunt de complet altă părere, precizând că motivele Kremlinului sunt doar pretexte nefondate pentru un război imperial de agresiune împotriva unui vecin care și-a câștigat independența atunci când Uniunea Sovietică condusă de Moscova s-a destrămat în 1991.