Lumea la zi

Analiza ISW: ”Ucraina își recâștigă o parte din teritorii”. Zelensky atacă pe două fronturi

gds.ro
FOTO: gds.ro

Insitutul pentru Studiul Războiului, în cea mai recenta evaluarea efectuată, susține că există o probabilitate destul de mare ca forțele armate ucrainene să fi cucerit noi teritorii, datorită faptului că au lansat o serie de contratacuri în zona regiunii Harkov și au plusat cu alte contraofensive și în zona Hersonului, conform celor de la hotnews.ro.

Strategia adoptată de cadrele armate de la Kiev presupune ca generalii ruși să disloce o parte din trupele militare degajate pe frontul din Harkov, spre pe frontul din Herson pentru a face față atacurilor.

Manevra de disloca trupele de pe un front pe altul, respectiv din sudul Harkovului spre zona Hersonului a oferit posibilitatea armatei lui Zelenksy să-și recupereze mai multe așezări.

Ucraina își recapătă din teritorii

Angrenarea forțelor rusești din Harkov dar și din estul Ucrainei spre sudul țării au permis armatei uncrainene să efectueze contratacuri prin care să-și mai recâștige din teritorii. La un moment dat, armata rusă ocupase deja aproape 20% din suprafața Ucrainei.

Potrivit ISW ( Institutul pentru Studiul Războiului ), este pentru prima dată de la începerea ”Operațiunii Speciale de Eliberare”, când soldați aparținând Regimentului 147 de artilerie al Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 a tancurilor de gardă au fost dislocați în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Anterior acestei manevre, militarii din Regimenutl 147 au luptat la Bucha în luna martie, air după retragerea Rusiei din Kiev, soldații din Armata 1 a tancurilor de gardă au activat în principal de-a lungul frontului Harkov.

Forțele armate ale lui Zelensky au mutat liniile de apărare spre regiunea Harkov.

Un contraatac a fost lansat de armata ucraineană în Harkov mai exact în apropiere de Balakliia, fapt ce a determinat o schimbare a liniei frontului cae s-a petrcut odată cu împingerea forțelor rusești pe malul stâng al râului Doneț și Balakliika.

Rob Lee: ”este posibil ca armata lui Putin să fie încercuită de trupele lui Zelensky”

De asemena, este posbili ca armata lui Zelensky, conform imaginilor geolocalizate de ISW pe rețelele de socializare, să fi capturat și localitatea Verbivka situată la trei kilomteri nord vest de Balakliya.

În acest sens, mai multe surse rusești au confirmat câștigurile teritoriale obținute de Ucraina în Verbivka. Pentru a opri înaintarea inamicului forțele armate rusești au distrus podurile aflate în împrejurimile estice din Balakliya, conform raportărilor făcute de sursele rusești.

Rob Lee, un expert care studiază forțele armate ruse cercetător la Foreign Policy Research Institute afirmă, citând sursele proprii, că armata rusească ar fi încercuită, scriu cei de la hotnews.ro

Mai multe postări din social media indicau faptul că trupele lui Putin s-au retras de la punctele de control situate la șase kilometri spre vest de Balaklia.

În altă ordine de idei, armata ucraineană își continuă atacul asupra nodurilor logisitice rusești, concetrările de forță de muncă dar și de echipamente atât punctele de control din regiunea Herson cât și mijloacele de transport utilizate de ruși.