Lumea la zi

Putin dezmembrează mașini de spălat și frigidere pentru microcipuri. Armata Roșie fumegă din cauza blocajului occidental

Putin, Sursă foto: revista22.ro
sursa foto revista22.ro

Microcipurile sunt cele care se pare că îl vor prinde în cele din urmă pe Vladimir Putin. La șase luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia este afectată de un deficit tehnologic sever cauzat de sancțiuni.

După ce au tras (sau au pierdut în luptă) mult mai multe rachete decât au anticipat inițial, soldații Moscovei se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile vechi de muniții primitive din epoca sovietică, în timp ce forțele ucrainene înarmate de Occident se luptă pentru a întoarce situația într-o contraofensivă din sud cu lovituri precise asupra depozitelor de muniții și a infrastructurii cheie, cum ar fi podurile.

Ce se află pe lista de cumpărături a Rusiei

Kievul este foarte conștient de faptul că rezultatul războiului va depinde probabil de modul în care Rusia va găsi o modalitate de a redobândi accesul la cipurile de înaltă tehnologie și vrea să se asigure că nu le va obține. Pentru a semnala pericolul, Ucraina transmite avertismente internaționale potrivit cărora Kremlinul a întocmit liste de cumpărături de semiconductori, transformatoare, conectori, carcase, tranzistori, izolatori și alte componente, majoritatea fabricate de companii din SUA, Germania, Olanda, Marea Britanie, Taiwan și Japonia, printre altele, de care are nevoie pentru a-și alimenta efortul de război. Mesajul este clar: nu-i lăsați pe ruși să pună mâna pe aceste gadgeturi.

POLITICO a văzut una dintre listele rusești, care este împărțită în trei categorii de prioritate, de la cele mai critice componente la cele mai puțin critice. Aceasta include chiar și prețul pe articol pe care Moscova se așteaptă să îl plătească, până la ultimul kopeck. În timp ce POLITICO nu a putut verifica în mod independent proveniența listei, doi experți în lanțuri de aprovizionare militară au confirmat că aceasta este în concordanță cu alte concluzii ale unor cercetări despre echipamentele și nevoile militare ale Rusiei.

La prima vedere, Rusia nu ar trebui să fie capabilă să achiziționeze cea mai sensibilă tehnologie de pe liste. Având doar o tehnologie internă foarte elementară, Kremlinul s-a bazat în ultimii ani pe jucători cheie din SUA, UE și Japonia pentru semiconductori ca furnizori, iar aceștia ar trebui să nu mai fie la îndemână datorită sancțiunilor. Dificultatea ar apărea în cazul în care o țară intermediară, cum ar fi China, ar cumpăra tehnologii, apoi le-ar vinde mai departe Moscovei. În cazuri extreme, rușii par să scoată cipuri din aparatele electrocasnice, cum ar fi frigiderele.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a subliniat că războiul a ajuns la un punct de inflexiune în care avantajul tehnologic se dovedește decisiv. „Potrivit informațiilor noastre, rușii au cheltuit deja aproape jumătate  din arsenalul lor de armament”, a declarat el pentru POLITICO. El a adăugat că Ucraina a estimat că Rusia nu mai are decât „patru duzini” de rachete hipersonice. „Acestea sunt cele care au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le au. Dar, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestor echipamente de înaltă tehnologie cu microcipuri s-au oprit și nu au cum să refacă aceste stocuri”.

Microcipurile reprezintă o prioritate pentru Putin

Dintre cele 25 de articole pe care Rusia le caută cu cea mai mare disperare, aproape toate sunt microcipuri fabricate de firmele americane Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom și Texas Instruments. Lista este completată de cipuri ale firmei japoneze Renesas, care a achiziționat compania americană IDT; Infineon din Germania, care a achiziționat compania americană Cypress; microcircuite ale firmei americane Vicor; și conectori ai firmei americane AirBorn. Unele dintre articole pot fi găsite cu ușurință în magazinele online de electronice, în timp ce altele au fost scoase din stoc de luni de zile ca urmare a penuriei mondiale de microcipuri.

Cel mai ieftin element de pe lista de priorități, 88E1322-AO-BAM2I000 gigabit ethernet transceiver fabricat de Marvell, poate fi achiziționat la Moscova pentru 430,83 ruble bucata, adică aproximativ 7 euro. Cel mai scump element, 10M04DCF256I7G field programmable gate array fabricat de Intel, poate fi achiziționat la prețul foarte mare de 66 815,77 ruble sau 1 107 euro bucata, potrivit listei (înainte de penuria de cipuri, ar fi costat sub 20 de euro).

Când vine vorba de lista de priorități medii, companii precum Harting din Germania și Nexperia din Olanda (care a fost achiziționată de firma chineză de tehnologie Wingtech în 2019) ocupă un loc important. Rușii vânează o serie de carcase și conectori de la Harting, se arată în listă, inclusiv 09 03 000 6201 și 09 03 000 6104, precum și invertoarele 74LVC1G14GV,125 și 74LVC244APW,112 de la Nexperia/NXP, precum și driverele octale de buffer/linie de la Nexperia/NXP.

James Byrne, director al departamentului de informații și analiză a surselor deschise de la RUSI, un important grup de reflecție în domeniul apărării și securității, a declarat că este probabil ca Rusia să fi cumpărat de ani de zile stocuri de microcipuri occidentale și alte echipamente esențiale, dar că acum ar putea fi pe sfârșite.

Programul de achiziții militare al Rusiei este „extins, este bine finanțat și au o bază militară și industrială uriașă care produce materiale”, a declarat Byrne. „Dar acum au cheltuit atât de mult din ea în Ucraina, încât au nevoie de un volum mare de noi provizii. Iar sancțiunile le vor îngreuna situația… Așa că vor trebui să prioritizeze lucrurile critice și de aceea vedem aceste documente. Evident, credem că se luptă pentru a-și asigura aprovizionarea.”

Găuri în blocadă

De la ultima sa invazie în Ucraina, în februarie, țările occidentale au înăsprit sancțiunile impuse Rusiei, vizând din ce în ce mai mult lanțurile sale de aprovizionare cu microcipuri pentru a-i diminua capacitățile militare. Noile sancțiuni se adaugă unor ani de controale mai stricte ale vânzărilor de cipuri – care se încadrează adesea în categoria „bunuri cu dublă utilizare”, deoarece sunt utilizate atât în aplicații militare, cât și civile – în temeiul unor acorduri internaționale precum Aranjamentul Wassenaar, precum și al legislației recente a UE.

Experții avertizează că aceste regimuri de control al exporturilor nu reușesc de prea multe ori să oprească transferurile de tehnologie către actori și entități nedorite. „Odată ce cipurile au părăsit fabrica, este foarte greu de știut cu siguranță unde ajung”, a declarat Diederik Cops, cercetător principal în domeniul exporturilor și comerțului cu arme la Institutul Flamand pentru Pace, o organizație de cercetare legată de parlamentul flamand.

Cops a declarat că entitățile rusești care aprovizionează armata au diferite modalități de a achiziționa bunuri critice, de la cumpărarea acestora de pe piețe online nereglementate până la utilizarea unor magazine de fațadă terțe și a unor companii de poștă pentru a introduce ilegal în țară echipamente de înaltă tehnologie. „Țări precum Coreea de Nord și Iranul au acumulat ani de expertiză pentru a eluda sancțiunile. Rușii se pot baza, de asemenea, pe expertiza istorică pentru a înființa astfel de canale: A fost o rutină în timpul Războiului Rece. Și are granițe lungi cu țările vecine și o rețea mare de state aliate cu care să lucreze”, a declarat Cops.

Statele Unite, Europa și alți aliați occidentali au instituit regimuri de licențiere pentru a împiedica companiile să exporte tehnologie militară potențială către clienți care ar putea fi considerați un risc pentru securitatea lor. Dar „este o provocare uriașă să monitorizezi canalele ilegale de proliferare și chiar canalele legale, pentru a vedea cine este utilizatorul final”, a spus Cops.

Sancțiunile impuse de la invazia din februarie au urmărit să închidă lacunele și să strângă și mai mult șuruburile asupra armatei ruse. Potrivit lui Damien Spleeters, director adjunct al operațiunilor de la Conflict Armament Research (CAR), o organizație specializată în urmărirea și localizarea armelor de război, care în prezent urmărește componentele găsite pe câmpurile de luptă din Ucraina, este prea devreme pentru a spune în ce măsură sancțiunile funcționează: „Tot ceea ce am văzut până acum a fost produs înainte de invazie. Sunt stocuri care datează de dinaintea sancțiunilor”, a spus el.

Dar rușii sunt cu siguranță „în criză de stocuri”, potrivit premierului ucrainean Shmyhal. „Ei folosesc echipamentele și rachetele lor de producție sovietică, care au fost produse în anii 1960 sau 1970”, a spus el.

Rusia este atât de disperată după cele mai sofisticate semiconductoare pentru programul său de înarmare, încât a recurs la scoaterea microcipurilor din mașinile de spălat vase și frigidere pentru a le folosi în echipamentul său militar, a declarat în luna mai secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, atribuind informațiile oficialilor ucraineni.

Dar unii veterani americani din domeniul securității naționale nu sunt de acord cu evaluarea optimistă a echipei președintelui american Joe Biden. Aceștia spun că guvernele occidentale au o capacitate redusă de a împiedica alte regimuri – în special China – să transfere microcipuri către Rusia. Matthew Turpin, directorul Consiliului de Securitate Națională al SUA a declarat că „China și Rusia împart o graniță de 4.300 de kilometri. Nu există absolut nicio modalitate prin care am putea detecta dacă aceste cipuri sunt trecute din China în Rusia”.

Departamentul american al Comerțului a declarat în repetate rânduri că nu a văzut nicio dovadă că China transferă tehnologii către Rusia, ceea ce ar putea expune Beijingul la sancțiuni severe. Dar guvernul chinez a declarat, de asemenea, că nu va impune noi limite în ceea ce privește relația sa comercială cu Rusia, iar Turpin și alții spun că este aproape imposibil ca guvernele occidentale să poată fi sigure de comportamentul lor.

Biroul pentru Industrie și Securitate al Comerțului, care supraveghează sancțiunile în domeniul tehnologiei, are „mai puțin de 10 ‘inspectori’ în China, care ar trebui să determine dacă cipurile au fost deturnate pentru uz militar chinezesc”, a declarat Turpin, adăugând că „nu suntem eficienți în ceea ce privește inspecțiile”, deoarece guvernul chinez cere un avertisment prealabil.

Vremuri disperate, măsuri disperate

În ultimii ani, pe măsură ce relația sa cu Occidentul a devenit din ce în ce mai înghețată, Rusia a implementat un program de substituire a importurilor, încercând să își creeze propria industrie de înaltă tehnologie. Aceste eforturi au devenit și mai urgente acum. Ministerul rus al Industriei și Comerțului a pregătit propuneri care încearcă să stimuleze și mai mult companiile locale să producă componentele de înaltă tehnologie necesare complexului militar-industrial, a relatat luna trecută cotidianul de afaceri Vedomosti. Măsurile, datate 22 august, includ reducerea impozitelor pentru companiile relevante, reducerea primelor de asigurare, acordarea de împrumuturi preferențiale și garantarea achizițiilor. Măsurile urmează să fie aprobate și să intre în vigoare cel târziu la 1 ianuarie, potrivit Vedomosti.Problema Moscovei este că astfel de măsuri au eșuat în trecut, fiind blocate de corupția larg răspândită, ca să nu mai vorbim de exodul creierelor – și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe acum.

„În cele din urmă, nu a fost cu adevărat un succes”, a declarat Byrne de la RUSI despre campania de înlocuire a importurilor din Rusia. „Există o mulțime de componente de înaltă tehnologie pe care nu le pot înlocui cu alternative de producție proprie… Multe dintre aceste lucruri sunt absolut critice pentru programul lor de armament”.

O investigație realizată de Reuters împreună cu RUSI în luna august a arătat că componente ale firmelor de tehnologie americane și ale altor firme de tehnologie occidentale erau încă foarte răspândite în echipamentele militare rusești găsite pe câmpul de luptă. Astfel de componente occidentale, în special microcipurile, sunt esențiale pentru ca armata rusă să își mențină eforturile de război.

„Rachetele Rusiei și computerele și senzorii de procesare sunt construite cu piese rusești. Dar cele mai critice componente din ele, cele mai înalte tehnologii, au fost occidentale”, a declarat Byrne de la RUSI. „Rușii au folosit o mare parte din echipamentele lor de vârf – rachete balistice și de croazieră, muniții de precizie, cele mai noi vehicule de luptă pentru infanterie. Acum, ei recurg la echipamente mai vechi pe care le-au scos din depozite. Iar o parte din scopul sancțiunilor este de a încetini achizițiile de componente de înaltă tehnologie și, în esență, de a diminua capacitatea rușilor de a folosi aceste echipamente de vârf, astfel încât vor trebui să se bazeze din ce în ce mai mult pe echipamente învechite.”Cercetătorul belgian, Cops, a declarat: „Tot mai multe rachete „proaste” sunt găsite în Ucraina, demonstrând modul în care Rusia se luptă cu lipsa lanțului de aprovizionare.”

Prieteni cu beneficii

În timp ce UE, SUA, Japonia și alte țări au aplicat sancțiuni Rusiei, Moscova are un prieten la Beijing, care a furnizat deja țării exporturi de vehicule de teren pentru personalul de comandă, precum și componente pentru drone și motoare navale. Dar, la fel ca Rusia, China s-a luptat și ea să recupereze decalajul față de concurenții săi atunci când vine vorba de cele mai înalte componente de tehnologie de care Rusia are nevoie.

„Multe dintre aceste companii [occidentale], sunt într-adevăr specializate în trusele specializate, le produc de mult timp. Industria chineză a semiconductorilor nu are capacitatea de a face aceste lucruri”, a declarat Byrne de la RUSI. Kevin Wolf, fost asistent al secretarului adjunct al comerțului în timpul administrației Obama, a declarat că dificultățile de acces ale Chinei indică noi norme globale, în condițiile în care țările din întreaga lume se coordonează pentru a pune presiune asupra Rusiei.

Oricât de oribilă ar fi invazia Ucrainei, un efect dramatic este ritmul accelerat al SUA de a lucra cu aliații săi offshore pentru a impune controale comune în afara procesului obișnuit de regim, care sunt deosebit de dureroase pentru China, având în vedere starea industriei lor [de semiconductori]”, a spus Wolf.

Preocupările legate de securitatea națională pun industria occidentală între ciocan și nicovală, deoarece companiile susțin că vânzările către China asigură venituri esențiale pentru a-și susține eforturile de cercetare și dezvoltare.Mai presus de toate, utilizarea pe scară largă a tehnologiei occidentale în echipamentele militare ale Rusiei arată că este extrem de greu de înțeles chiar și comerțul global cu arme, a declarat Spleeters, de la Conflict Armament Research.”Totul poate fi reglementat… Dar trebuie să ai o componentă de observare”, a spus Spleeters. „Trebuie să monitorizezi modul în care este folosit, modul în care este achiziționat. Dacă îți lipsește această viziune pe teren, riști să ratezi multe dintre posibilele rute comerciale și modalități de eludare a regulilor.”