Infofinanciar > Lumea la zi > Germania își face provizii de gaz! Berlinul alocă 65 de miliarde de euro pentru a limita creșterea costurilor energetice
Lumea la zi

Germania își face provizii de gaz! Berlinul alocă 65 de miliarde de euro pentru a limita creșterea costurilor energetice

realitatea.net
FOTO:realitatea.net

Berlinul susține că va aloca 65 de milarde de euro pentru a limita creșterea tarifelor la energie. Măsura vine în contextul în care statele europene se confruntă deja cu o criză a energiei.

Noua sumă alocată este mult mai mare decât pachetul acordat anterior pentru aceeași problemă. În momentul de față, Europa încearcă să limiteze sau să pună stop depdendenței de gaz rusesc. Kievul a solicitat Bruxelles-ului să-și mențină poziția de forță în fața Rusiei.

Președintele ucrainean susține că Moscova și-a propus să distrugă viața de zi cu zi a fiecărui cetățean european. Într-un discurs pe care l-a susținut sâmbătă seara, Zelensky a afirmat faptul că Moscova se pregătește de un ”atac energetic asupra tuturor europenilor ”, acesta a continuat și a adăugat faptul că doar unitatatea statelor membre poate oferi protecție.

Europa oferă prea puțin sprijin Ucrainei

BBC a difuzat un interviu în care soția președintelui ucrainean, Olena a susținut faptul că sprijinul pe care îl primește Ucraina din partea statelor europene este limitat, altminteri dacă protecția ar fi fost mai mare criza ar fi fost mai scurtă. Prima Doamnă a ținut să le reamintească britanicilor că în timp ce ei se plâng de costurile de trai, ucrainienii sunt uciși pe câmpul de luptă.

Conform site-ului Politico, diplomații europeni au lansat un avertisment în care susțineau că în viitorul apropiat există posibilitatea ca un moment de criză să aibă loc.

În capitala Cehiei, Praga,  cetățenii și-au exprimat nemulțumirea Duminică în legătură cu prețurile mult prea mari pe care aceștia trebuie să le plătească pentru energie. Protestatarii au solicitat ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Aproximativ 70.000 de persoane au participat la protest, iar conform Poliției din Praga aceștia erau susținătorii fie aripei de dreapta extremă  sau de stânga.

Și în Germania oamenii au protestat, câteva sute de protestatari s-au strâns la Lumbin, o localitate din nord estul Germaniei, loc în care este situat terminalul rusesc Nord Stream.

Solicitările protestatarilor erau legate de funcționarea gazoductului Nord Stream 2, care a fost blocată de executivul berlinez după ce Rusia a invadat Ucraina. Rusia a anunțat în urmă cu câteva zile că va suspenda pe termen nelimitat exporturile către Germania prin conducta Nord Stream 1, scrie mediafax.ro

Berlinul solicită reluarea exporturilor de gaz rusesc

Strategia Rusiei a îndemnat țărie precum Germania să găsească alte surse de aprovizionare. Stocurie Berlinului de gaz  ajung în momentul de față la o capacitate de 84%.

Olaf Scholz, cancelarul german a susținut în fața jurnaliștilor faptul că Germania va reuși să treacă peste iarnă, în același timp diplomatul german a mai susținut faptul că Rusia ”nu mai este un partener energetic de încredere”.

Conform spuselor lui Scholz, executivul de la Berlin va efetua plăți unice pentru pensioari și pentru persoanele care primesc ajutoare sociale, dar și pentru studenți. Totodată, Olaf Scholz a dat asigurări că vor exista plafoane pentru facturile la energie.

Numărul companiilor care vor beneficia de scutiri fiscale se ridică la aproximativ 9000, sprijinul financiar se ridică la aproximativ 1, 7 miliarde de euro. În altă ordine de idei, Scholz a mai declarat faptul că o taxă pe profiturile companiilor energetice ar fi utilizată pentru a reduce facturile.