Infofinanciar > Lumea la zi > Finanțarea războiului lui Putin este susținută de exporturile de combustibili fosili. Analiză a primelor șase luni de la invazia din Ucraina
Lumea la zi

Finanțarea războiului lui Putin este susținută de exporturile de combustibili fosili. Analiză a primelor șase luni de la invazia din Ucraina

Rusia, Sursă foto: Biziday
Sursa foto: Biziday

La 24 august 2022 s-au împlinit șase luni de când Rusia a invadat Ucraina. Centrul pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat a adunat o serie de date referitoare la comerțul prin conducte și pe mare cu combustibili fosili ruși.

Oficialii au ajuns la faptul că prin intermediul comercializării acestor combustibili fosili se formează o sursă care alimentează fondul de război al Kremlinului. Un mare impact în acest caz l-a avut și majorarea prețurilor acestora.

Harta termică a livrărilor de combustibili fosili din Rusia în primele șase luni de la invazie Sursa foto enrgyandcleanair.org

Harta termică a livrărilor de combustibili fosili din Rusia în primele șase luni de la invazie

Exporturile de combustibili fosili, sursă de venit pentru Putin 

În cele șase luni de la izbucnirea războiului, Rusia a avut încasări de 158 de miliarde de euro doar din exporturile de combustibili fosili. Uniunea Europeană a importat un mare procent din această sumă, aproximativ 54%. Valoarea se ridică la 85 de miliarde de euro, conform energyandcleanair.org.

De la începutul invaziei și până în prezent, în bugetul federal al Rusiei, prin intermediul exporturilor de combustibili fosili au intrat aproximativ 43 de miliarde de euro. Acest lucru a contribuit automat la finanțarea crimelor de război din Ucraina.

Chiar Uniunea Europeană a fost unul dintre cei mai mari importatori. Valoarea achiziționării de combustibili fosili pentru teritoriul european a fost în valoare de 85,1 miliarde de euro. Aceasta a fost urmată de China, a cărei valoare a cumpărării se ridică la 34,9 miliarde de euro. Celelalte țări importatoare de combustibili fosili sunt Turcia, India, Japonia, Egipt și Coreea de Sud.

Veniturile estimate ale Rusiei din exporturile de combustibili fosili începând cu ianuarie 2022 sursa foto energyandcleanair.org

Veniturile estimate ale Rusiei din exporturile de combustibili fosili începând cu ianuarie 2022

Prețuri mai mari, venit mai baban

Prețurile mai mari ale combustibililor înseamnă automat o mai mare valoare de venit în Rusia. Ceea ce este de notat în acest sens este faptul că valoarea veniturilor este mult mai mare decât cea înregistrată în urmă cu câțiva ani, în ciuda reducerilor de export din prezent. 

Totuși, în lunile iulie-august, veniturile de export ale Rusiei s-au aflat pe o scară ascendentă datorită revenirii cotațiilor țițeiului.

În luna august a anului curent, veniturile și volumele de export de combustibili fosili ale Rusiei și-au revenit ușor de la nivelul minim care a fost în luna iunie.

Nivelul record de export a fost atins la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina. În prezent,  exporturile au scăzut cu aproximativ 18%, situație determinată de reducerile referitoare la trimiterea de gaze prin conducte, produse petroliere și cărbune.

Sancțiunile impuse au avut vreun efect?

Spre deosebire de începutul invaziei, costurile pentru lunile iulie și august ale pierderilor din cauza scăderilor importurilor de combustibili fosili ruși au ajuns la 170 de milioane de euro pe zi. Această scădere masivă globală a avut la bază reducerea exporturilor către Uniunea Europeană, cu aproximativ 35%.  Acest lucru s-a produs din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către oficialii europeni.

În mod clar, interdicția UE în ceea ce privește importurile a afectat extrem de mult exporturile și producția de cărbune a Rusiei.

La data de 10 august, a intrat în vigoare interdicția UE în ceea ce privește cărbunele. Astfel, volumul exporturilor de cărbune din Rusia a ajuns la cel mai mic nivel de la începutul invaziei. Rusia nu a reușit să găsească cumpărători care să înlocuiască cererea în scădere din Uniune Europeană.

Interdicțiile privind petrolul necesită o mai bună aplicare

Rusia găsește modalități de redirecționare a livrărilor de petrol  prin rafinare, amestecuri, transbordări și transferuri de la navă la navă. Sunt necesare niște norme mult mai stricte și de o mai bună aplicare a legii pentru a împiedica intrarea țițeiului și a produselor petroliere din combustibil rusesc pe piețele în care sunt în vigoare interdicții.

Situația actuală nu este cea mai bună. Astfel, UE și Regatul Unit trebuie să înceapă să își folosească pârghiile în transportul maritim global. Astfel, oficialii europeni trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țările terțe.

Cum înlocuiește Europa importurile rusești

În momentul actual, un rol important în gestionarea impactului reducerilor exporturilor Rusiei și ale interdicțiilor de import ale UE îl are reducerea consumului de combustibili fosili.

Europa a redus consumul de gaz ca răspuns la prețurile ridicate. Consumul de petrol și cărbune a crescut.

În prezent, este absolut necesar ca Europa să mărească măsurile de economisire a energiei, referitoare la consumul de petrol și gaze. De asemenea, trebuie avută în vedere și implementarea energiei curate, a pompelor de căldură, a vehiculelor electrice și a altor tehnologii pentru a înlocui combustibilii fosili din Rusia.

Criza energetică accelerează energia verde în lume. Astfel, pe fondul prețurilor majorate ale combustibililor fosili, energia verde devine mai atractivă  pe întreaga planetă și creează un impuls pentru politicile referitoare la acest tip de energie.

Energia verde reprezintă, de asemenea, un răspuns la adresa pandemiei de COVID-19, la criza gazelor și la agresiunea Rusiei. Toate aceste obiective vor duce la o reducere a utilizării combustibililor fosili în sectorul energetic până în anul 2023. Instalațiile eoliene și solare din China au înregistrat noi recorduri în prima jumătate a anului. Astfel, țara se plasează pe drumul cel bun de a mai adăuga 130-150 de gigawați de capacitate în acest an.