Infofinanciar > Lumea la zi > Discuții, confuzie și bombe! Putin spune că este gata să negocieze cu Ucraina, însă Kievul susține că Moscova nu dorește discuții
Lumea la zi

Discuții, confuzie și bombe! Putin spune că este gata să negocieze cu Ucraina, însă Kievul susține că Moscova nu dorește discuții

rusia ucraina atlanticcouncil.org
sursă foto: atlanticcouncil.org

Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, dar Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu difuzat duminică pe un post de televiziune rusesc. Kremlinul afirmă că va lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse, în timp ce Kievul spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat de pe întreg teritoriul său.

„Suntem gata să negociem cu toți cei implicați. Suntem dispuși să vorbim despre soluții rezonabile și pentru noi, dar asta depinde de ei. Nu noi suntem cei care refuzăm să negociem, ci ei”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1. Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin trebuie să „revină la realitate” și să recunoască faptul că Rusia este cea care nu dorește discuții.

„Rusia a atacat de una singură Ucraina și ucide cetățeni”, a scris pe Twitter consilierul Mykhailo Podolyak. „Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea”, citează agenția de presă Reuters.

„Nu există altă opțiune”

Atacurile rusești asupra centralelor electrice au lăsat milioane de oameni fără electricitate, iar Zelenski a declarat că Moscova va urmări să facă ultimele zile din 2022 întunecate și dificile. „Rusia a pierdut tot ce a putut în acest an… Știu că întunericul nu ne va împiedica să îi conducem pe ocupanți la noi înfrângeri. Dar trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a declarat el într-un discurs video.

Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că există în continuare o amenințare de atacuri aeriene și cu rachete asupra infrastructurii critice din întreaga țară. Trupele rusești au bombardat zeci de orașe și poziții de-a lungul liniei frontului, a precizat Zelenski într-o postare pe Facebook. Președintele ucrainean, referindu-se la o lovitură asupra orașului Kherson din sudul țării, sâmbătă, despre care oficialii spun că a ucis cel puțin 10 persoane, a promis: „Vom găsi fiecare criminal rus”.

Putin, dur la adresa Occidentului

„Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii”, a declarat Putin. Întrebat dacă nu cumva conflictul geopolitic cu Occidentul se apropie de un nivel tragic, Putin a spus: „Nu cred că este atât de periculos”.

Putin a spus că Occidentul a început conflictul în 2014 prin răsturnarea unui președinte ucrainean pro-rus în timpul protestelor din timpul Revoluției Maidan. La scurt timp după aceea, Rusia a anexat Crimeea, iar forțele separatiste susținute de Rusia au început să lupte în estul Ucrainei. „De fapt, lucrul fundamental aici este politica adversarilor noștri geopolitici, care are ca scop despărțirea Rusiei, a Rusiei istorice”, a spus Putin.

Putin prezintă conflictul din Ucraina, pe care îl numește „operațiune militară specială”, ca pe un moment decisiv în care Moscova a ținut piept în sfârșit blocului occidental care, în opinia sa, încearcă să distrugă Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei cataloghează drept un război de ocupație de tip imperial.

Rusia, în concepția președintelui

Putin a descris Rusia ca fiind o „țară unică” și a spus că marea majoritate a poporului său este unită în dorința de a o apăra. „Nu mă surprinde absolut deloc faptul că în Rusia 99,9% dintre cetățenii noștri, poporul nostru, este gata să dea totul pentru interesele Patriei”, a spus Putin. „Acest lucru nu face decât să mă convingă încă o dată că Rusia este o țară unică și că avem un popor excepțional. Acest lucru a fost confirmat de-a lungul întregii istorii a existenței Rusiei”.