Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu nu participă la summit-ul CSI de sfârșit de an! Ce părere are Dmitri Peskov despre decizia Moldovei
Lumea la zi

Maia Sandu nu participă la summit-ul CSI de sfârșit de an! Ce părere are Dmitri Peskov despre decizia Moldovei

Maia Sandu sursa foto Romania Tv
sursa foto: Romania Tv

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu va merge la summit-ul informal al Comunității Statelor Independente (CSI), care va avea loc în Sankt-Petersburg, Rusia, în perioada 26-27 decembrie.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizație internațională formată din fostele republici sovietice, cu scopul de a promova cooperarea economică și politică între statele membre. CSI a fost fondată la 8 decembrie 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și include 11 state membre: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan și Georgia (care a părăsit CSI în 2009).

În ultimii ani, CSI a avut o serie de probleme cu Georgia, Ucraina și Moldova, care au acuzat Rusia de încălcarea suveranității lor și au încercat să se apropie mai mult de Uniunea Europeană și NATO. Acest lucru a dus la o tensiune în relațiile dintre Rusia și aceste țări, precum și în relațiile dintre CSI și Uniunea Europeană.

9 state vor fi prezente la reuniune

Ucraina și Moldova vor fi singurele state membre ale CSI care nu vor participa la summit-ul informal care a avea loc la Sankt-Petersburg, în Rusia, în perioada 26-27 decembrie. Vor fi prezenți  însă liderii Rusiei, Belarus, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului, Kîrgîzstanului și prim-ministrul Armeniei. Potrivit presa rusă, acestia vor discuta despre rezultatele obținute în anul 2022 și vor planifica cooperarea viitoare în cadrul organizației. Reuniunea va avea loc în biblioteca prezidențială din Sankt-Petersburg.

De ce nu va mai participa Moldova la summit-urile CSI

Când a fost întrebat dacă liderul din Chișinău va participa la summit-ul informal al CSI de la Sankt-Petersburg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 12 decembrie că „Moldova preferă să nu participe la summit-urile CSI”.

 În ultimii ani, Moldova a încercat să se apropie mai mult de Uniunea Europeană și să își distanțeze relațiile cu Rusia, ceea ce explică absența sa la summit-ul CSI. Acum o lună, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a anunțat într-un interviu că R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale CSI.

Acesta a declarat că “Din punct de vedere legal, practic toată legislația internă, dar și acordurile internaționale, de foarte mulți ani, sunt semnate exclusiv prin prisma compatibilității cu integrarea europeană, cu acordul de Asociere și cu aspirațiile noastre europene. Există, însă, această dimensiune simbolică, în care apartenența formală la spațiul fostei Uniuni Sovietice semnalează o anumită încărcătură simbolică, care displace multor concetățeni de-ai noștri.

La modul practic, R. Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI. Nu participă în aceste reuniuni regulate și se mai întâmplă și alte lucruri, prin care R. Moldova clar semnalează un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu. Prioritatea noastră absolută este integrarea și aderarea la UE”, a precizat fostul ministru de externe al R. Moldova, Nicu Popescu.

De asemenea, Dmitri Peskov a mai susținut despre absența Maiei Sandu de la ultimele summit-uri că Maia Sandu însăși a vorbit recent despre acest subiect și a spus că, reieșind din convingerile sale pragmatice, R. Moldova preferă să nu se retragă din cadrul CSI. În același timp, se știe că ea nu va participa la summit-ul CSI”.

Ieșirea Moldovei din CSI este un proces dificil

Maia Sandu a explicat că procesul de retragere a Moldovei din CSI este unul de durată, deoarece cooperarea în cadrul acestei organizații este bazată pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele fiind acorduri bilaterale și având un caracter economic. În prezent, aceste acorduri sunt analizate pentru a se vedea care dintre ele pot fi retrase și care ar trebui păstrate.

Președintele Moldovei, nu a participat niciodată la reuniunile CSI în cei 2 ani de mandat. În octombrie 2022, ea nu a mers la Astana, unde a avut loc un summit al liderilor țărilor membre, invocând o „agendă încărcată”, conform ministerului de externe al Kazahstanului, scrie G4Media.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.