Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, abandonat pentru un iaht. Averea oligarhului care a cerut Uniunii Europene să îi ridice sancțiunile
Lumea la zi

Putin, abandonat pentru un iaht. Averea oligarhului care a cerut Uniunii Europene să îi ridice sancțiunile

iaht sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Miliardarul rus, Farhad Ahmedov a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile împotriva sa pentru a reintra în posesia unui iaht în valoare de 264 de milioane de euro. Este ultimul dintr-o serie mai mare de oligarhi care s-au delimitat de Vladimir Putin.

Potrivit The Times, iahtul Luna a fost construit inițial pentru Roman Abramovici și acum se află sechestrat în Hamburg, Germania. Conform publicației Forbes, averea lui Ahmedov este cotată la aproximativ 2 miliarde de euro în 2022.

Uniunea Europeană l-a considerat pe oligarh un apropiat al Kremlinului și un om de afaceri de top în sectoare ale economiei care oferă o sursă semnificativă de venituri pentru guvernul Federației Ruse, astfel acesta a fost inclus pe lista sancțiunilor.

Avocații lui Ahmedov au contestat decizia și în apărarea lui au declarat că nu mai lucrează în sectorul energetic rus, nu a fost aproape de Kremlin și nu a făcut niciodată parte din anturajul președintelui rus Vladimir Putin.

Mai mult, Ahmedov s-ar afla într-o dispută cu Gazprom de mai mulți ani. Avocații notează că el a fost implicat în activități politice la nivel local, dar nu a deținut nicio funcție politică în Rusia de mai bine de un deceniu și nu a fost niciodată membru al partidelor politice din nicio țară. În 2004-2009, Ahmedov a fost membru al Consiliului Federației.

Acesta a deținut Northgas până să o vândă Gazprom

Ahmedov s-a născut la Baku, în Republica Socialistă Sovietică Azerbaidjan, țară pe care a părăsit-o la vârsta de 15 ani și s-a mutat la Moscova. În 1995, Ahmedov a cumpărat o participație minoritară în Northgas de la Bechtel, o companie americană de construcții.

Sub conducerea sa, compania a trecut la profitabilitate pe termen lung, dar în 2005, amenințat de statul rus cu pierderea licenței, miliardarul a fost de acord să cedeze Gazprom 51% din acțiunile sale. În 2012, Ahmedov a vândut participația sa de 49% din Northgas către Novatek pentru 1,375 miliarde de dolari. La începutul aceluiași an, Ahmedov amenințase că va da în judecată Gazprom la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra pentru că nu a respectat acordul din 2005 semnat de el și directorul general de atunci al Gazprom, în prezent prim-ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev.