Infofinanciar > Lumea la zi > Uniunea Europeană și Rusia gândesc total diferit! Ce cred ambele părți că se va întâmpla cu prețul gazelor pe viitor
Lumea la zi

Uniunea Europeană și Rusia gândesc total diferit! Ce cred ambele părți că se va întâmpla cu prețul gazelor pe viitor

gaze rusești - sursa foto - observatornews.ro
Sursa foto - observatornews.ro

Rusia și Uniunea Europeană nu aceeași viziune nici când vine vorba despre războiul din Ucraina, dar nici despre felul în care vor evolua prețurile la gaze în viitorul apropiat și mediu. Ambele părți iau în calcul cele mai negative scenarii, din punctul lor de vedere. Practic, UE crede că prețurile să rămână la nivel ridicat până în anul 2025, iar Rusia prevede o scădere a acestora cu două treimi până în același an.

Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia estimează că prețul mediu al exportului de gaze rusești este posibil să scadă la 311 dolari pentru o mie de metri cubi până la finele anului 2025. Aceasă instituție ia în calcul două scenarii. Primul, cel de bază, spune că la sfârșitul anului 2022, prețul mediu al exportului de gaz rusesc va fi de 523 de dolari pe o mie de metri cubi, iar până în 2025 ar ajunge la 336 de dolari. Al doilea scenariu, cel conservator, este bazat pe o scădere mai puternică a prețurilor la energie, prețul mediu prevăzut la finalul anului 2022 fiind de 513 dolari pentru o mie de metri cubi. Apoi, în anul 2025, suma ar fi de 311 dolari pentru aceeași cantitate.

Conform site-ului Profit, CE susține că : În prezent,s e preconizează că prețurile gazelor se vor situa în apropierea nivelului de 100 de euro/MWh până la finalul iernii care va urma și vor rămâne semnificativ peste media pe termen lung (de 30 de euro/MWh) în viitorul apropiat, anticipațiile privind prețurile la energie electrică evoluând în consecință. Această prognoză include efectele incertitudinii de pe piață cauzate de tensiunile geopolitice actuale și a războiului din Ucraina.”.

Rusia și Uniunea Europeană, favorizate de două situații diferite

Un preț mai redus, pe termen mediu, al gazelor, ar favoriza Uniunea Europeană, care este importator net de gaze. De cealaltă parte, Rusia ar fi favorizată de un preț mai mare, fiind exportator net.

În ianurie 2021, prețul mediu pentru gazul rusesc exportat a fost de 181,9 dolari pe mia de metri cubi, dar până la finalul lunii decembrie, această valoare a ajuns la 603 dolari pentru o mie de metri cubi. În ianuarie 2022 a crescut din nou, până la 877.2 dolari pe aceeași cantitate.

Conform Serviciului Federal Vamal rus, compania Gazprom a exportat 203 miliarde de metri cubi de gaz natural, încasând pe acest volum suma de 55.5 miliarde de dolari. De asemenea, a  mai livrat în străinătate și  44.1 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat pentru o sumă de 8.8 miliarde de dolari.

Piața din Europa reprezintă cea mai mare piață de desfacere a gazului din Rusia. Conform unor estimări ale Agenției Internaționale pentru Energie, 155 de miliarde de metri cubi au fost exportați în UE în anul 2021, dintre care 140 prin gazoducte.

Alexey Grivach, director general adjunct la Fondul Național de Securitate Energetică spune că prețurile o să scadă la nivelul prezis de minister doar în cazul în care tensiunile dintre Rusia și Uniunea Europeană o să dispară complet. În caz contrar, agravarea acestor divergențe o să conducă doar la o nouă mărire de prețuri.