Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin, primul interviu de la începutul războiului: „Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”. Amenințări la adresa Occidentului
Lumea la zi

Vladimir Putin, primul interviu de la începutul războiului: „Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”. Amenințări la adresa Occidentului

Vladimir Putin - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Vladimir Putin este nemulțumit de faptul că Occidentul sprijină Ucraina. Liderul de la Kremlin amenință cu represalii, spunând acest lucru în cadrul primului interviu la care acesta participă de pe data de 24 februarie, ziua în care a început invazia asupra Ucrainei.

Președintele Rusiei spune că țara lui o să atingă noi ținte în cazul în care Occidentul o să furnizeze armatei de la Kiev rachete cu rază mai mare de acțiune. Este important de precizat faptul că Statele Unite ale Americii au decis să acorde acest gen de armament Ucrainei, chair dacă au decis să nu trimită propriile lor trupe sau pe cele ale NATO în această țară. Până acum, Washingtonul și mulți alți aliați din Europa au trimis drone, artilerie grea, rachete antitanc și antiaerine Stinger.

Săptămâna trecută, Joe Biden a spus că se vor furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de mare M142 sau HIMARS, după ce a primit asigurări de la Kiev că acest armament nu va viza Rusia. Vladimir Putin spune că țara lui o să răspundă în cazul în care vor fi trimise muniții cu rază de acțiune care să depășească 300 de km.

Practic, în interviul acordat televiziunii Rossiya-1, Putin a spus că : „vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”. Deși nu a precizat „țintele”, liderul de la Kremlin spune că trimiterea acestor arme trimise din Vest au scopul, de fapt, de a prelungi acest conflict. Vladimir Putin, conform celor de BZI, a spus că apărarea antiaeriană a Rusiei să le distrugă „ca pe nebuni”, făcând referire la dronele livrate de țările occidentale către Ucraina.

Situația cerealelor exportate din Ucraina

În ceea ce privește exportul de cereale din Ucraina, Vladimir Putin spune că cea mai bună soluție reprezintă transportul prin Belarus, menționând că sancțiunile trebuie ridicate de la alitatul Rusiei. Din momentul în care a început invazia, au fost blocate porturile Ucrainei de la Marea Neagră, astfel, peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri.

Vladimir Putin și ceilalți oficiali de la Moscova nu folosesc termenii de „război” sau „invazie„, ci spun că este o „operațiune militară specială” care are rolul de a preveni perscuția celor care vorbesc limba rusă în partea de est a Ucrainei. De altfel, liderul de la Kremlin consideră acest moment drept un punct de cotitură în istoria țării: o revoltă a Moscovei contra Statelor Unite ale Americii, despre care acesta spune că a umilit Rusia din momentul căderii Uniunii Sovietice din anul 1991.

Ucraina spune că se luptă pentru supraviețuirea împotriva unei încercări de acaparare de pământ în stilul imperial rus. Acest lucru a împărțit irevocabil cele mai mari popoare slave de Est și a cauzat moarte și distrugerea în cea de-a doua țară ca mărime din Europa.