Infofinanciar > Lumea la zi > Puterile mondiale plănuiesc un acord nuclear! Iranul ar putea primi 100 de miliarde de dolari pentru a destabiliza Orientul Mijlociu
Lumea la zi

Puterile mondiale plănuiesc un acord nuclear! Iranul ar putea primi 100 de miliarde de dolari pentru a destabiliza Orientul Mijlociu

israel sursa foto Tv6 md
Credit imagine: infofinanciar.ro

Un nou acord nuclear între puterile mondiale și Iran ar permite altor națiuni să evite sancțiunile și ar oferi Teheranului 100 de miliarde de dolari pe an pentru a destabiliza Orientul Mijlociu, a declarat miercuri prim-ministrul israelian Yair Lapid.

Statele Unite își propun să răspundă în curând unui proiect de acord propus de Uniunea Europeană care ar restabili acordul nuclear din 2015 cu Iranul, în baza căruia și-au redus programul disputat de îmbogățire a uraniului în schimbul reducerii sancțiunilor.

Acordul a fost abandonat în 2018 de atunci, SUA. Președintele Donald Trump. Actualul președinte Joe Biden a încercat să o revigoreze. Iranul a cerut ca sancțiunile financiare și comerciale paralizante ale SUA reimpuse lui de Trump să fie abandonate ca parte a oricărui nou acord.

„Pe masa chiar acum este o afacere proastă. Ar oferi Iranului o sută de miliarde de dolari pe an… care vor fi folosite pentru a submina stabilitatea în Orientul Mijlociu și pentru a răspândi teroarea pe tot globul”, a spus Lapid. Iranul neagă fomentarea terorismului.

„Eliminarea totală a sancțiunilor asupra sectoarelor precum bancar – împotriva instituțiilor financiare desemnate astăzi ca susținând terorismul – înseamnă că iranienii nu vor avea nicio problemă în spălarea banilor… Iranul va ajuta alte națiuni care se confruntă cu sancțiuni pentru a le sustrage”.

Explicație absentă a banilor

Lapid nu a oferit detalii despre ce se bazează cele 100 de miliarde de dolari și nu a numit națiunile care ar putea evita sancțiunile.

Unii critici ai proiectului subliniază posibilitatea ca Rusia – parte la pactul din 2015 cu Iranul, dar acum sub sancțiuni severe occidentale pentru invadarea Ucrainei – să intensifice tranzacțiile cu Iranul, inclusiv petrol și arme.

Miercuri, Iranul a lansat exerciții pentru a-și testa dronele de luptă și de recunoaștere, a informat presa de stat, pe fondul îngrijorărilor SUA cu privire la posibila furnizare de avioane fără pilot fabricate în Iran pentru Rusia pentru a fi utilizate în invazia sa din Ucraina.

Israelul nu este parte la negocierile nucleare în curs. Însă îngrijorările sale cu privire la inamicul său principal și amenințările voalate de a lua măsuri militare preventive împotriva Iranului, au ținut capitalele occidentale atente.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, este așteptat să călătorească la Washington joi, a declarat biroul său, după discursul altor oficiali israelieni de securitate cu oficialii americani în legătură cu Iranul, potrivit Reuters.