Infofinanciar > Lumea la zi > Descindere FBI la domiciliul lui Donald Trump! Percheziții la sânge în casa fostului președinte
Lumea la zi

Descindere FBI la domiciliul lui Donald Trump! Percheziții la sânge în casa fostului președinte

Donald Trump - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

FBI a executat luni un ordin de percheziție în complexul Mar-a-Lago deținut de Donald Trump din Palm Beach, Florida, ca parte a unei anchete privind gestionarea documentelor prezidențiale, inclusiv documente clasificate, care ar fi putut fi aduse acolo, potrivit CNN.

Fostul președinte a confirmat că agenții FBI au fost la Mar-a-Lago și a spus că „mi-au spart chiar și seiful”. El se afla la Trump Tower din New York când a fost executat mandatul de percheziție în Florida, a declarat o persoană pentru CNN.

„Frumoasa mea casă este sub asediu”

„Frumoasa mea casă, Mar-A-Lago din Palm Beach, Florida, este în prezent sub asediu, percheziționată și ocupată de un grup mare de agenți FBI”, a declarat Donald Trump într-o declarație luni seara. Măsura extraordinară de a percheziționa locuința unui fost președinte ridică miza pentru Departamentul de Justiție și vine în contextul în care problemele juridice ale lui Trump continuă pe mai multe fronturi. De asemenea, se așteaptă ca Trump să anunțe în lunile următoare că va lansa o nouă candidatură la Casa Albă în 2024.
Departamentul de Justiție are două investigații active cunoscute legate de fostul președinte, una privind efortul de a anula alegerile prezidențiale din 2020 și 6 ianuarie 2021, iar cealaltă privind gestionarea documentelor clasificate.
Percheziția a început luni dimineața, iar personalul forțelor de ordine părea să se concentreze pe zona clubului în care se află birourile și apartamentul personal al lui Trump. Percheziția FBI a inclus examinarea locului în care erau păstrate documentele, și au fost luate cutii cu obiecte. În urma recuperării de către Arhivele Naționale a documentelor Casei Albe de la Mar-a-Lago în ultimele luni, FBI a trebuit să verifice că nimic nu a fost lăsat în urmă.

Fiul lui Trump, Eric, a declarat pentru Sean Hannity, prezentator al postului Fox, că „scopul raidului, din ce au spus ei, a fost că Arhivele Naționale au vrut, știți, să confirme dacă Donald Trump avea sau nu documente în posesia sa”. Christina Bobb, avocata lui Trump, a declarat că FBI a confiscat documente. „Președintele Trump și echipa sa juridică au fost cooperanți cu oficialii FBI și DOJ la fiecare pas. FBI a efectuat o razie neanunțată și a confiscat documente”, a declarat Bobb. A existat o comunicare între FBI și US Secret Service înainte ca mandatul de percheziție să fie executat luni, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune, ceea ce a permis FBI să aibă acces la proprietate fără complicații. Există doar o amprentă mică a Secret Service la Mar-a-Lago atunci când Trump nu se află acolo.

CNN a contactat FBI pentru comentarii. Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze. Un oficial de la Casa Albă a declarat că nu a fost notificat cu privire la percheziție. Președintele Joe Biden, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, nu a fost la curent cu percheziția de la Mar-a-Lago decât după ce a fost anunțată la știri.

Anchetă asupra documentelor

Arhivele Naționale, însărcinate cu colectarea și sortarea materialelor prezidențiale, au declarat anterior că cel puțin 15 cutii de documente ale Casei Albe au fost recuperate din complexul Mar-a-Lago al lui Trump – inclusiv unele care erau clasificate.
La începutul lunii iunie, o mână de investigatori a făcut o vizită rară la proprietate, căutând mai multe informații despre materiale potențial clasificate din perioada în care Trump a fost la Casa Albă și care au fost duse în Florida. Cei patru anchetatori, printre care Jay Bratt, șeful secției de contrainformații și control al exporturilor din cadrul Departamentului de Justiție, au stat de vorbă cu doi dintre avocații lui Trump, Bobb și Evan Corcoran, potrivit unei surse prezente la întâlnire.
La începutul întâlnirii, Trump s-a oprit și i-a salutat pe anchetatori lângă o sală de mese. După ce a plecat, fără să răspundă la nicio întrebare, anchetatorii i-au întrebat pe avocați dacă pot vedea unde depozita Trump documentele. Avocații i-au dus pe anchetatori în camera de la subsol unde erau depozitate cutiile cu materiale, iar anchetatorii s-au uitat prin cameră înainte de a pleca în cele din urmă, potrivit sursei.