Infofinanciar > Lumea la zi > Atac economic la adresa SUA! Moscova va interzice utilizarea dolarului american
Lumea la zi

Atac economic la adresa SUA! Moscova va interzice utilizarea dolarului american

bursa de vaori rusia observatornews.ro
sursă foto: observatornews.ro

Rusia ia o nouă măsură pentru a rezista în fața restricțiilor impuse de Occident. Cel mai recent, Bursa de la Moscova, care ar fi devenit în ultimele luni una neinvestibilă, a anunțat că va interzice de la sfârșitul acestei luni utilizarea dolarului american pe teritoriul său. Federația Rusă încearcă din ce în ce mai mult astfel să reducă semnificativ gradul de dependență al economiei sale de monedele naţiunilor care acum se pronunță împotriva sa.

Momentan, în afară de faptul că această măsura va intra în vigoare începând cu data de 29 august, Bursa moscovită nu a oferit alte detalii către public. Cu toate acestea, această mișcare economică a Rusiei era așteptată încă de la începutul accestei luni, când cea mai mare bursă din Moscova a venit cu anunțul cum că va începe limitarea utilizării monedei naționale a Statelor Unite ale Americii (SUA) ca garanţie de la 50% la 25%, scrie realitatea.net.

Cifrele sunt unele îngrijorătoare pentru Moscova, căci Bursa din Rusia a devenit una „neinvestibilă”, după cum arată furnizorul de indici MSCI, în condiţiile în care investitorii străini au de a face cu durele restricții economice de capital şi, în consecință, nu pot tranzacţiona în mod liber pe această piaţă.

Valute „neprietenoase”

Sancțiunile impuse Rusiei au dus la diverse măsuri din partea Rusiei pentru a „contracara” o astfel de situație dificillă. Astfel, autorităţile de la Moscova şi-au exprimat sentimentele de îngrijorarea în legătură cu numeroasele deţineri, atât individuale, cât și corporative, de valute străine. Noua politică a Bursei moscovite este să caracterizeze aceste monede ca fiind „neprietenoase” cu țara în contextul sancțiunilor, iar în consecință s-a solicitat conversia acestora în alternative.

Bursa din Moscova a anunțat că, în acest aspect, se va concentra acum pe țările „prietenoase”, care nu au impus sancțiuni la adresa țării. Astfel, Rusia permite nerezidenților proveniți din aceste state să tranzacționeze obligațiuni ale țării, începând cu 15 august.

Bursa de la Kiev, o piață destinată armamentului

Acest conflict militar dintre Ucraina și Rusia Războiul a reușit să transforme bursa de la Kiev într-o piaţă exclusiv destinată finanţării Guvernului şi forţelor armate prin obligaţiuni de război. În prezent, la bursa ucraineană se tranzacţionează doar bonduri de război.

În luna iulie 2022, valoarea tranzacţiilor de pe principala bursă din Ucraina (PFTS – First Stock Trading System) a ajuns la valoarea de doar 16,24 milioane de dolari (0,6 miliarde de hrivne ucrainene). Această sumă este una în scădere, căci, comparativ cu luna iunie (49,22 milioane de dolari, 1,83 miliarde de hrivne), s-a micșorat de trei ori.