Infofinanciar > Lumea la zi > Se întrevede o nouă alianță? Emiratele Arabe Unite își îmbunătățesc relațiile cu Iranul
Lumea la zi

Se întrevede o nouă alianță? Emiratele Arabe Unite își îmbunătățesc relațiile cu Iranul

EAU si Iran Sursa foto Adevarul
Sursa foto: Adevarul

Emiratele Arabe Unite (EAU)  își îmbunătățesc relațiile pe care le au cu Iranul. Ambasadorul arab se întoarce la ambasada din Teheran, după mai bine de șase ani.

Saif Mohammed Al Zaabi, ambasadorul EAU se va întoarce la biroul din Teheran după o perioada de mai bine de 6 ani, de când relațiile politice dintre cele două state s-au răcit. Legăturile dintre cele două țări datează de mai bine de un secol, mai ales că Dubaiul este una dintre principalele legături ale Iranului cu lumea întreagă.

Potrivit Ministerului de Externe al Emiratelor, această decizie a fost luată cu scopul de „a realiza interesele comune ale celor două țări și ale regiunii mai largi”, conform Reuters.

Din 2016, legăturile diplomatice s-au răcit

Relațiile diplomatice dintre cele două state s-au redus în anul 2016. Acest lucru s-a produs după ce ambasada EAU din Teheran a fost atacată de către protestatari după execuția unui cler șiit. În acel moment, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir a criticat autoritățile de la Teheran deoarece acestea nu ar fi răspuns apelurilor diplomaților saudiți care le-au cerut ajutorul în timpul protestelor. 

Se pare că forțele de securitate iraniene au asistat pasive la acele incidente. În aceeași perioadă, personalul diplomatic iranian  a avut 48 de ore ca să părăsească Arabia Saudită.

Iranul a criticat atunci această decizie susținând faptul că țara saudită încearcă să profite de pe urma tensiunilor.

„Iranul a acționat în concordanță cu obligațiile sale diplomatice pentru controlul largului val de emoție populară care a apărut. Arabia Saudită beneficiază și prosperă din întreținerea tensiunilor. A folosit incidentul ca scuză pentru alimentarea tensiunilor”, a transmis Hossein Jaberi Ansari, purtător de cuvânt al ministrului iranian de Externe.

Progrese de îmbunătățire din 2019

Totuși, situația a început să se îmbunătățească din anul 2019, de când au avut loc mai multe atacuri în Golf și asupra unor situri energetice saudite. Aceste evenimente tragice s-au petrecut după ce Washingtonul a renunțat la un contract nuclear dintre puterile globale și Iran.

Statele arabe își doresc restabilirea pactului nuclear din 2015. Acesta este considerat unul problematic întrucât nu au fost abordate programul de rachete și comportamentul statului iranian.

Atât Abu Dhabi, cât și Riad, capitala Arabiei Saudite, își doresc oprirea presiunilor asupra capitalei Iranului. Totodată, acestea au în vedere și concentrarea priorităților economice și limitarea tensiunilor.

În semn de solidaritate

Kuweitul a numit, de asemenea, un ambasador în Iran. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2016, când în semn de solidaritate, statul și-a retras oficialul din Theran.

Sudanul l-a expulzat pe ambasadorul iranian și și-a rechemat ambasadorul din Teheran. Această hotărâre a statului de a rupe legăturile diplomatice cu Iranul ar fi venit în urma abordării sectare a autorităților din Teheran în privința problemelor din regiune.