Infofinanciar > Info > PSD și PNL împreună la alegerile din 2024? Premierul Nicolae Ciucă: „Ne vom consulta filialele”
Info

PSD și PNL împreună la alegerile din 2024? Premierul Nicolae Ciucă: „Ne vom consulta filialele”

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu
sursa foto Inquam Photos - Octav Ganea

Va exista o alianță PSD și PNL pentru anul electoral 2024? Premierul Nicolae Ciucă, care în următoarele luni ar trebui să demisioneze din funcție și să-i facă loc președintelui PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat dacă există vreo șansă ca partidele să meargă în tandem la alegerile din 2024.

Când s-a încheiat acordul coaliției de guvernare liderii partidelor au ieșit public și au spus că parteneriatul lor va dura până în 2027. Una dintre principalele întrebări în jurul acestui subiect ține de cum se va desfășura anul electoral 2024, în care vor exista patru seturi de alegeri, și care găsește cele mai mari partide din România în alianță.

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă există vreo posibilitate ca în anul 2024 să vedem o candidatură în tandem a celor două partide, în care Ciolacu să fie președintele și Ciucă premierul.

Ciolacu președinte, Ciucă premier

„Orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul forului de conducere. Ne vom consulta filialele şi, în final, pe orice decizie vom avea susţinerea de la nivelul fiecărei filiale”, a spus Ciucă, care nu a confirmat posibilitatea scenariului, dar nici nu l-a infirmat. „Nu am discutat chestiunea aceasta. Deci, nu are rost să speculăm”, spune premierul, conform Agerpres.

Într-un interviu acordat Digi24, Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a exclus posibilitatea de a candida la prezidențiale în tandem cu Ciucă. El a spus că este un scenariu care nu este simplu și că PSD, cel mai mare partid din România, „e foarte puțin probabil să accepte să nu aibă candidat”.

„E un scenariu nu exclus, dar nu e un scenariu simplu. Sunt cele două mari partide, PSD e cel mai mare partid din România, e foarte puțin probabil să accepte să nu aibă candidat.

În schimb, eu ca președinte al PSD, am schimbat regulile de desemnare a candidatului și cred că este mult mai corectă abordarea pe care am propus-o. Restul, n-am avut discuții. Nu vine PSD-ul cu această propunere. Este un scenariu, îl vom discuta fiecare în interiorul partidului lui.

Dacă una dintre părți nu e de acord, vom merge la alegeri separat și vom vedea pe urmă, în funcție de scorul electoral, dacă putem să mai continuăm împreună și după anul 2024. Nu se termină pământul nici la oamenii politici Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, nici la PNL sau PSD, lumea e în dinamica ei. Să nu fim fataliști”, a spus președintele PSD, conform Digi24.ro.

Pașii către o nouă Uniune Social Liberală

Nicolae Ciucă a transmis că încă nu s-a discutat în interiorul Partidului Național Liberal o potențială alianță electorală cu PSD pentru anul electoral 2024 și că tandemul este doar o speculație la momentul actual: „Nu vă pot răspunde acum”, a spus Ciucă.

Marcel Ciolacu a lăsat de înțeles că parteneriatul dintre cele două partide este mult mai puternic decât lasă Ciucă de înțeles.

„Îmi menţin părerea că cea mai bună soluţie e o coaliţie între PSD şi PNL, văd o colaborare şi din 2024. Cum creionăm acest lucru, cum ducem discuţiile, vedem în perioada următoare. Acum trebuie să ne ridicăm la aşteptările românilor. Dacă mergem separat, e greu să mai creionezi o coaliţie. Are şi politica limitele ei. Dacă facem o alianţă politică, cred că vom avea un viitor comun în 2024 în ce priveşte majoritatea parlamentară”, a transmis Ciolacu.