Infofinanciar > Info > Taxe și iar taxe! PSD cere ca impozitul pe salariul anumitor români să fie mai mare
Info

Taxe și iar taxe! PSD cere ca impozitul pe salariul anumitor români să fie mai mare

Bani
Sursa foto Cancan

Conform propunerii Partidului Social Democrat, salariile angajaților din sectorul public care depășesc nivelul salariului președintelui României ar urma să fie impozitate cu o taxă suplimentară de 40%. Această taxă ar fi aplicată pentru diferența dintre salariul președintelui și salariul angajatului în cauză. De exemplu, dacă un anumit angajat din sectorul public câștigă lunar 30.000 de lei, el ar urma să fie impozitat cu o taxă de 40% pentru diferența dintre salariul său și salariul președintelui (adică pentru 5.000 de lei).

Dacă propunerea Partidului Social Democrat ar fi implementată, ar urma să piardă la salariu cei din sectorul public care câștigă mai mult decât președintele României. În prezent, salariul lunar brut al președintelui este de aproximativ 25.000 de lei. Printre cei care câștigă mai mult decât președintele României se numără anumiți directori ai companiilor de stat, directori de instituții publice sau judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Niciun bugetar mai presus de Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a făcut cunoscut public opinia sa conform căreia nicio persoană din sectorul public nu ar trebui să primească o remunerație mai mare decât cea pe care o primește președintele Klaus Iohannis. Aceasta este una dintre propunerile făcute de partid pentru reducerea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor bugetului de stat. Această afirmație a stârnit discuții și dezbateri în spațiul public, existând atât susținători, cât și critici ai acestei idei.

În trecut, membrii Partidului Social Democrat au luat în considerare posibilitatea de a impune un impozit de 40% asupra oricărei remunerații care depășește nivelul actual al salariului net al președintelui Klaus Iohannis, adică 14.738 de lei. Cu toate acestea, nu este clar dacă partidul a avansat vreun procent specific de impozitare în prezent sau dacă propunerea inițială este încă în discuție.

Ce bugetari ar pierde bani

Propunerea Partidului Social Democrat de a impozita cu 40% salariile bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele Klaus Iohannis ar afecta un număr semnificativ de funcționari publici, inclusiv șefii unor instituții importante.

Potrivit informațiilor disponibile, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, ar pierde 17.700 de lei, dintr-un salariu total de 59.100 de lei. În același timp, președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, și vicepreședintele aceleiași instituții ar pierde fiecare câte 5.300 de lei, dintr-un salariu total de 27.990 de lei.

În ceea ce privește Banca Națională a României, guvernatorul Mugur Isărescu ar pierde 26.100 de lei dintr-un salariu de 80.000 de lei. În timp ce un alt grup care ar fi afectat sunt managerii de spitale, cum ar fi Cătălin Florin Cârstoiu, de la Spitalul Universitar, care ar pierde 7.460 de lei dintr-un salariu total de 33.400 de lei, informează Antena 3 CNN.