Infofinanciar > Lumea la zi > Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruși. ONU este în alertă
Lumea la zi

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruși. ONU este în alertă

Centrala Zaporojie Sursa foto Realitatea.NET
Sursa foto: Realitatea.NET

Rusia continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie. Acest lucru se produce în ciuda apelurilor venite din partea oficialilor Organizației Națiunilor Unite, dar și a întregii lumi în vederea opririi focurilor pe teritoriul apropiat centralei.

Centrala se află în momentul de față sub dominația rusească.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor specialiști needucați care ar putea permite, potențial, producerea unei tragedii”, a transmis ministrul de interne ucrainean, Denys Monastyrsky, în momentul căpturării centralei de către ruși.

La data de 11 august 2022, conform operatorului de energie nucleară Energoatom, Rusia a bombardat din nou instalația. Au fost atacuri asupra centrului de comandă al centralei, lângă zona de sudură și de depozitare, unde sunt surse de radiații. Mai multe secțiuni de iarbă au luat foc, dar nu au fost înregistrate răniri sau decese ale oamenilor.

Potrivit kyivpost.com, în același timp cu acestea atacuri, alte cinci lovituri s-au produs lângă terenul de lângă, apropiat de un sediu de pompieri.

Siguranța oamenilor este pe primul loc

Autobuzele care transportau personalul ce urma să schimbe tura de lucru la centrală au fost întoarse în Enerhodar, pentru siguranța personalului.

Din cauza acestor evenimente, personalul care a lucrat în tura precedentă va trebui să-și desfășoare în continuare activitatea până când lucrurile se vor stabiliza. În momentul de față, situația începe să se normalizeze.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe a cerut directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano și secretarului general al ONU, Antonio Guterres să trimită o misiune internațională pentru Energie Nucleară în Ucraina. Scopul acesteia ar fi evaluarea amenințărilor la adresa securității nucleare în urma confiscării de către forțele rusești și a atacurilor produse de acestea.

Zaporojie, un nou scenariu Cernobîl

Antonio Guterres a cerut degrabă încetarea operațiunilor militare întreprinse de către armata rusă în apropierea centralei nucleare deoarece aceste bombardamente ar putea duce la un dezastru pentru întreaga omenire.

Având în vedere producerea unei posibile explozii, oficialii ucraineni au făcut trimitere la dezastrul nuclear care a avut loc la Cernobîl.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că… trebuie să ne pregăti pentru orice scenariu. Serviciile de urgență ale statului, împreună cu Ministerul de Interne, discută diferite scenarii necesare inclusiv chestiunea evacuărilor”, a transmi Monastyrsky.