Infofinanciar > Info > Proiectul „ION” extrem de popular în rândul românilor. Ce mesaje i-au lăsat oamenii
Info

Proiectul „ION” extrem de popular în rândul românilor. Ce mesaje i-au lăsat oamenii

inteligenta artificiala sursa foto Playtech.ro
sursa foto Playtech.ro

Noul consilier al premierului Ciucă, robotul ION a reprezentat o inovație pentru România. Tehnologia care folosește inteligentă artificială are ca scop facilitarea legăturii între cetățeni și conducerea țării. Astfel românii îi pot lăsa mesaje lui „ION” în legătură cu nemulțumirile lor sau lipsurile pe care societatea le are.

Acest lucru s-a și întâmplat. Deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul „ION” a strâns, din prima săptămână de la lansare, aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanții guvernului.

Ce au cerut românii de la „ION”?

Un raport preliminar prezentat de echipa proiectului ION arată subiectele principale de interes pentru românii din țară și din diaspora sunt legate de educație, îmbunătățirea sistemului public de sănătate, dar și nevoia unor condiții de viață mai bune în marile orașe din țară.

Oamenii au mai avut de exprimat îngrijorarea legată de anumite subiecte care îi interesează. Aceștia s-au adresat tehnologiei inteligente  AI care reprezintă vocea românilor de pretutindeni. Pe lângă nevoia de a îmbunătăți anumite sisteme precum cel al sănătății și educației, cetățenii au transmis preocuparea privind salariile și pensiile mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari, atât la alimente cât și pentru medicamente și serviciile medicale.

Legat de subiectul condițiilor de viață din orașele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public. Aceștia și-au exprimat dorința de a avea mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete, dar și mai mult accent pe fluidizarea traficului din marile orașe. Pe primele locuri pentru cele mai multe mesaje generate fiind București, Brașov și Ploiești.

Pe lângă cele prezentate, pe lista românilor s-a aflat protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției.

„ION” extrem de popular în rândul oamenilor

La doar 10 zile de la lansare, tehnologia care folosește inteligență artificială a strâns cifre record de accesări și mesaje. Proiectul „ION” a avut peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje, aproape 1000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION, printre care se numără olimpici internaționali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard, și la facultățile de top de tehnologie din România. Zeci de companii private vor să se implice în proiect (românești și din străinătate)și să susțină dezvoltarea lui ION, iar 10 mii de oameni au votat ca ION să vina în orașul lor, pe primul loc aflându-se București, urmat de Iași, Cluj și Timișoara.

ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare, dezvoltată pro-bono de către experți în inteligența artificială din România. Aceștia au colaborat cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți, conform Ministerului Cercetării.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.