Infofinanciar > Info > Ajutor de 8.000 de lei pentru românii cu venituri mai mici de 2.000 de lei. Care sunt condițiile și cine va beneficia de vouchere duble
Info

Ajutor de 8.000 de lei pentru românii cu venituri mai mici de 2.000 de lei. Care sunt condițiile și cine va beneficia de vouchere duble

Bani, Sursă foto: turdanews.ro
Sursă foto: turdanews.ro

Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat recent că românii ar putea primi noi vouchere de ajutoare. Este vorba de suma de 4.000 de lei, de la stat, pentru repararea și renovarea locuințelor, la care se adună încă 4.000 de lei, bani pentru electrocasnice și dotarea corespunzătoare a locului în care stau, astfel că suma totală pregătită de Guvern din fonduri europene se ridică la valoarea de 8.000 de lei.

Conform informațiilor, voucherele, care ar putea fi primite de la stat de trei categorii de români, vor putea fi folosite pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice: frigiderele, aragazul, mașina de spălat. Totuși, până în prezent, nu există un proiect de lege public în acest sens, fiind vorba doar de un plan anunțat de ministrul Marcel Boloș.

Ajutor de 8.000 de lei pentru sute de mii de români

Mai mult, conform informațiilor prezentate de MIPE, aproximativ 220.000 de români cu venituri lunare sub 2.000 de lei ar putea primi acest sprijin în bani sub formă de vouchere. Astfel, banii vor merge către familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice, care trăiesc fără niciun sprijin.

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități. Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.

Valoarea acestui voucher este de 4.000 lei pentru repararea locuințelor și, în plus, mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice, pentru ceea ce înseamnă reintegrare socială, tot în valoarea de 4.000 lei. Avem o țintă de 220.000 de beneficiari pe care o avem stabilită conform programului operațional”, a anunțat ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloş, la Antena 3 CNN, vorbind practic de un voucher dublu de 8.000 de lei.

Banii ar ajunge la români din vară

Vorbind exact despre momentul în care ar ajunge banii efectiv la români, Marcel Boloș a dat ca termen trimestrul al doilea din 2023.

„Noi încercăm ca mecanismul instituțional și financiar pentru ca să sprijinim categoriile acestea sărace de românii să îl avem finalizat în cursul trimestrului întâi, respectiv până la sfârșitul lunii martie și să putem începe acordarea efectivă, probabil începând cu trimestrul al 2-lea al acestui an. Trebuie să precizez faptul că este un element de noutate pentru România că aceste acest pachet de servicii sociale include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat.

Avem aceste centre comunitare în cadrul cărora se vor presta aceste tipuri de servicii sociale care vor funcționa pe lângă autoritățile locale și este pentru noi un început de drum, pentru că un asemenea pachet complex de servicii sociale nu am mai avut până acum asigurat din fonduri europene. În cel mai scurt timp sperăm să definitivăm mecanismul și să-l putem oferi în detaliu pentru beneficiarii pe care i-am menționat”, a mai completat Marcel Boloş care spune că ordonanţa de urgenţă este în lucru şi va ajunge în curând pe masa Guvernului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.