Infofinanciar > Info > Programele care îți pot băga 10.000 de lei în buzunar! Când se lansează acestea
Info

Programele care îți pot băga 10.000 de lei în buzunar! Când se lansează acestea

programul rabla ofera bani, Sursa foto: Romaniatv.ro
Sursa foto: româniatv.ro
La data de 24 martie, programele „Rabla Plus” și „Rabla clasic” vor fi lansate. Se urmărește eliminarea a 100.000 de mașini vechi.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat lansarea de vineri a programelor „Rabla Plus” și „Rabla clasic”. Acest program „Rabla” va primi 1,5 miliarde de lei de la Ministerul Mediului pentru scoaterea din circulație a unui număr de cel puțin 100.000 de mașini vechi.

Inițierea Rabla Local

„Pe 21 aprilie pornește Programul «Rabla Local». Înainte de această dată se va derula sesiunea de înscriere a autorităților publice locale în program. Fac un apel către toate UAT-urile, toate primăriile care vor să se înscrie în program, să se grăbească cu adoptarea hotărârilor de Consiliul Local de înscriere în program, imediat după publicarea ghidului în Monitorul Oficial, astfel încât înscrierea să se facă în timp util și pe 21 aprilie să putem lansa programul”, a precizat Tanczos Barna.

Acum se va ajunge la suma de șapte mii de lei pentru prima de casare pentru o maşină veche, iar în eventualitatea în care sunt predate două maşini, valoarea ecotichetului se majorează la 10.000 de lei. Persoanele care își doresc să achiziționeze o maşină electrică vor fi nevoite să ia în calcul și faptul că ecotichetul se acordă doar cu condiția ca maşina să aibă o valoare de mai puţin de 75.000 de euro. În plus, este necesar ca o rablă să fie predată la schimb. Bugetul alocat pentru aceste două programe în acest an este de 1,5 miliarde de lei.

Programul „Rabla Local” va fi și el lansat în luna aprilie, și se va desfășura în parteneriat cu autoritățile locale. Bugetul alocat programului este de 240 de milioane de lei, la care este adăugat încă un procent de 20% de la autoritățile locale.

Prin intermediul acestui program, persoanelor care se hotărăsc să renunţe la o maşină mai veche de 15 ani li se acordă o sumă de 3.000 de lei, din care 2.400 de lei sunt achitați de Ministerul Mediului, iar restul autoritatea locală.

Condiții de eligibilitate

„Rabla Local este un program despre care am vorbit foarte mult cu domnul primar Boc prin Asociația Municipiilor. Inițial, noi am avut o propunere de finanțare de fifty-fifty, respectiv 50% AFM, 50% autoritățile locale. I se datorează domnului Boc acel 80% care astăzi este povara noastră și doar 20% a rămas pe autoritățile locale. Mă bucur că am ajuns la acest consens și implementăm împreună aceste programe. În 21 aprilie pornește programul Rabla Local. Înainte de această dată, se va desfășura sesiunea de înscriere a autorităților publice locale în program. Fac un apel către toate primăriile și UAT-urile care vor să se înscrie în program să se grăbească cu adoptarea hotărârilor de consiliu local de înscriere în program imediat după aprobarea hotărârilor, să putem lansa programul. Pe 21 aprilie, cetățenii încep înscrierea în program pe o platformă unică națională. După înscriere, implementarea efectivă se face de către primărie: primirea dosarelor, analiza lor și plata”, a precizat ministrul, potrivit româniatv.ro.

Programul Rabla Local se adresează persoanelor fizice, dar nu și persoanelor juridice. Persoanele care își doresc să se bucure de avantajele oferite de program trebuie să respecte următoarele condiții:

  •  Domiciliul sau reședința persoanei să se afle pe raza primăriei la care face solicitarea;
  •  Să aibă în posesie un autovehicul uzat, cu o vechime care depășește sau este egală cu 15 ani și cu o normă de poluare EURO 3 sau mai mică. Mașina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de minim 5 ani și să apară în evidențele fiscale ale primăriei în cauză;
  •  Să nu existe restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat;
  • Să nu existe condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului pe numele persoanei;
  • Să nu utilizeze aceeași mașină în alte programe pentru a face rost de finanțări;
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.