Infofinanciar > Info > Veste bună pentru angajații din sectorul privat. Statul le va acorda vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei
Info

Veste bună pentru angajații din sectorul privat. Statul le va acorda vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei

Vouchere de vacanță, Sursă foto: Romania TV
FOTO:romaniatv.ro

Angajații din domeniul privat la fel ca cei din sistemul public pot beneficia de vouchere de vacanță. În cursul zilei de ieri au avut loc discuții între politicieni și reprezentanți ai sectorului Horeca. Aceștia au căzut de comun acord ca tichetele să fie acordate și angajaților din sistemul privat.

În cazul în care inițiativa legislativă va trece de votul Parlamentului, salariații din sectoarele private vor primi începând cu anul viitor vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei pe an. Însă, acest beneficiu vine la pachet cu un cost considerabil, impactul bugetar va fi de 6 miliarde de lei pe an.

Imactul bugetar va fi de 6 miliarde de lei anual

„Am discutat corect cu mediul de afaceri despre impactul bugetar foarte mare,  6 miliarde de lei, de neînchipuit astăzi pentru bugetul României, însă gândiți-vă că sunt 2,5 miliarde de euro de români în afara granițelor țării. Jumătate ar rămâne în România.

Atunci nu am mai avea problema impactului bugetar. Împreună o să găsim soluții ca cei din Horeca să fie parte din proces, să ieftinească serviciile astfel încât tot mai mulți români să aibă acces la serviciile de turism”, a explicat senatorul PSD Radu Oprea.

Expertul financiar Daniel Bența consideră că această măsură va mai reduce inechitățile din piața muncii, dar în același timp se pune o presiune suplimentară pe Bugetul de Stat în condițiile în care angajații la privat plătesc aceleași taxe dar nu primesc aceleași beneficii pe care le au bugetarii.

„Va fi un efort bugetar, va trebui găsită o sursă de finanţare pe lângă deficitul bugetar enorm. Totuşi, din punct de vedere social, este o măsură justă pentru că trebuie să recompenseze şi acei salariaţi care lucrează în privat şi suportă salariile celor de la stat, dar deja beneficiază de astfel de vouchere. E o lege populistă, care pregăteşte următoarele alegeri, dar, uneori, şi aceste legi populiste au efecte benefice”, a precizat Bența pentru un post de televiziune.

Peste 4 milioane de români lucrează în sectorul privat

În expunerea de motive a proiectului se arată că sunt peste 4 milioane de români care lucrează în sectorul privat, mai exact 4,2 milioane. „Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor circa 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei”, adaugă Bența. Finanțarea pentru companiile private va fi asigurată de bugetul de stat ca urmare a impozitului pe venit reținut de stat pentru fiecare angajator în parte, potrivit adevarul.ro.

„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat (…) Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu”, subliniază inițiatorii proiectului, fiind de părere că prin aceste vouchere „salariații își refac puterea și capacitatea și puterea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate mai crescută”,a comentat unul dintre semnatarii inițiativei legislative.

Pe de altă parte, potrivit datelor oferite de Institutul național de Statistică, pe piața muncii din România activează 3,8 milioane de salariați dar numărul contractelor depășește pragul de 4 milioane. Astfel, se ridică întrebarea dacă beneficiul respectiv va fi acordat pe contract sau fiecărui angajat în parte. În momentul de față legea nu face referire și la acest aspect.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.