Infofinanciar > Info > „Programul Rabla pentru Becuri” nu mai este valabil pentru toți românii. Cine va primi banii Guvernului
Info

„Programul Rabla pentru Becuri” nu mai este valabil pentru toți românii. Cine va primi banii Guvernului

rabla pentru becuri observatornews.ro
Sursă foto:observatornews.ro

Faimosul program „Rabla pentru becuri” nu mai este disponibil pentru toată lumea – vor putea beneficia de vouchere doar românii vulnerabili. Măsura a fost adoptată pentru ca bugetul prevăzut pentru program să nu fie depășit.

În momentul de față, experții ministerului de Mediu împreună cu specialiștii de la ministerul Mediului lucrează pentru stabilirea unor noi criterii și praguri de venit. Tichetele vor fi valabile începând cu această vară, după ce se va face rectificarea bugetară.

900 de milioane de lei sunt disponibili

Bugetul programului „Rabla pentru becuri” a fost aprobat încă din luna noiembrie. În aceste, condiții, Executivul a acordat 400 de milioane de lei sub formă de subvenții pentru înlocuirea becurilor vechi cu unele mai performante. Alte 500 de milioane sunt destinate pentru înlocuirea becurilor vechi din sistemul de iluminat public al localităților.

Regulamentul nu a fost încă făcut public, dar chiar și în aceste condiții, oamenii sunt la zi cu informațiile. programul este destinat doar persoanelor care obțin venituri mici și foarte mici.

„Este un proiect complex, complicat datorită numărului mare de persoane care ar putea să beneficieze și numărul foarte mare de cetățeni care ar putea solicita aceste bilete valorice și acest sprijin valoric, motiv pentru care dacă vorbim de sute de mii de persoane, implementarea este complicată. S-a analizat varianta colaborării cu autoritățile locale, cu ministerul Muncii pentru a avea o destinație foarte clară și precisă a acestor sume și a ajuta exact acele persoane care au nevoie. Nu cred că este nevoie de ajutor financiar pentru persoanele care își permit să achiziționeze becuri moderne cu consum redus”, a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului, citat de oradeaindirect.ro.

Care sunt criteriile de eligibilitate

Beneficiari vor primi un voucher în valoare de 200 de lei. Odată ce au intrat în posesia tichetului au la dispoziție o săptămână pentru a-și achiziționa noile lămpi incandescente a căror putere nu trebuie să depășească 15 W.

Pentru a beneficia de voucherul oferit de Guvern, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

să aibă vârsta minimă de 18 ani;

să fie posesorul unei cărți de identitate valabilă în momentul înscrierii în program;

să aibă domiciliul stabil în România:

se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziționări becurilor cu led, numărul similar de becuri convenționale;

își va da acordul pentru prelucrare de cătrea AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor și clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații și statistici, potrivit euronews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.