Infofinanciar > Info > Iar iau primarii un 50%! Se aplică majorări salariale celor ce se declară implicați în proiecte europene
Info

Iar iau primarii un 50%! Se aplică majorări salariale celor ce se declară implicați în proiecte europene

Bani sursă foto: capital.ro
foto: capital.ro

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, regulamentul-cadru cu ajutorul căruia se vor calcula majorările salariale aplicabile personalului din administrația implicată în derularea proiectelor finanțate din fondurile europene.

Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene(MIPE) , acest act normativ stabilește criteriile de acordare a majorării salariale destinate angajaților care lucrează la aplicarea proiectelor cu finanțare europeană.

Majorare salarială pentru personalul proiectelor cu fonduri europene

Procentul de majorare se adresează personalului cu funcție de baza în instituțiile și autoritățile publice, care fac parte din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri externe rambursabile. De asemenea, în această categorie de obținere a majorării se încadrează persoanele care lucrează în echipele destinate manevrării proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, dar și cele aferente acesteia. Se aplică și posturilor înfiițate în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile.

„Toate proiectele de succes susținute cu fonduri europene au în spate echipe care au lucrat mult și eficient, în fiecare etapă a proiectului, pentru a aduce rezultate. Doar cine își aduce cu adevărat aportul pentru schimbarea vieții comunității va beneficia de majorare. Actul normativ adoptat astăzi stabilește criterii de performanță pentru ca oamenii să fie recompensați strict pe măsura aportului pe care îl aduc. Este un lucru firesc în mediul privat, acum este un lucru firesc și pentru oamenii competenți din administrație care gestionează fonduri europene”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Regulamentul-cadru specifică faptul că remunerațiile personalului implicat în proiecte finanțate din fonduri europene vor fi majorate în concordanță cu timpul alocat activităților fiecărui proiect. Astfel, angajații care au muncit până la 20, vor primi o majorare salarială de 10%. Dacă aceștia au petrecut între 21-40 ore la un proiect, se va  acorda o majorare salarială de 20%. Între 41-60 ore de activitate, se aplică o majorare salarială de 30%, între 61- 80 ore se acordă o creștere de 40%, iar în cazul celor care au peste 80 ore, se va acordă majorarea salarială de 50%.

Majorare de 50%, care vor fi beneficiarii

Conform MIPE, se vor majora cu până la 50% indemnizațiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi de  asemenea, primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene. Majorarea va varia în funcție de clasificarea UAT-urilor, numărului, tipului și valoarea proiectelor aflate în proces de implementare, în fiecare unitate beneficiară.

O valoare mai mică va fi aplicată indemnizațiilor lunare ale primarilor și viceprimarilor de comune. Acest lucru este datorat pragurilor mai mici de creștere, stabilite în funcție de valoarea cumulată a proiectelor. Sporul primit se poate ridica la maxim 25%, doar dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare, reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului.

Totodată, MIPE reamintește că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, în luna ianuarie 2023, care prevede majorarea îndemnizațiilor lunare pentru personalul din unitățile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene, conform Adevărul .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.