Infofinanciar > Info > Profită de reducere la plata anticipată a impozitelor! Care e ultima zi valabilă
Info

Profită de reducere la plata anticipată a impozitelor! Care e ultima zi valabilă

Venituri chirie, impozitul
Sursă foto: Impact

Persoanele fizice care dețineau la finalul anului 2022 clădiri, terenuri sau mijloace de transport și plătesc impozitul mai devreme beneficiază de o reducere din suma totală datorată.

„Pentru plata cu anticipație a impozitului/taxei pe clădiri, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București”, conform static.anaf.ro.

Reglementări din Codul fiscal

Conform Legii nr. 227/2015 din Codul fiscal:

– impozitul clădirilor, datorat aceluiași buget local, de până la suma de 50 lei inclusiv, se plătește în totalitate, până la primul termen de plată.

– în ceea ce privește contractele de concesiune, închiriere, administrare sau folosință, care se referă la o perioadă de peste un an, taxa pe clădiri se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.

– în ceea ce privește contractele de concesiune, închiriere, administrare sau folosință, care se referă la perioade ce depășesc o lună, taxa pe clădiri se plătește în fiecare lună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului, de către concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de utilizare.

Plata impozitului și taxelor

În era tehnologiei, plata impozitului și a altor taxe locale se poate efectua atât fizic, cât și virtual.

Plata în regim fizic cu numerar sau cu cardul se poate face la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale și la ghișeele Poștei Române aflate în raza de domiciliu, potrivit mfinante.gov.

Plata în regim fizic cu numerar

Plata în regim fizic, exclusiv sub formă de numerar, se poate face prin intermediul Westaco Express sau la stațiile de plată Self Pay în sectoarele 2, 4, 5 și 6.

Plata online

Pentru plata online a impozitelor, există mai multe opțiuni:

► Internet Banking (transfer bancar în contul dedicat acestui tip de plată);

► Pe site/prin intermediul aplicației ghiseul.ro;

► Prin aplicația eSector 6, pentru locuitorii Sectorului 6;

Sancțiuni

În eventualitatea în care impozitul nu este plătit la data reglementată, va fi trimisă la adresa domiciliului în cauză  o somație prin intermediul căreia se va comunica înștiințarea figurării cu sume restante, potrivit ditl3.ro.

Dacă sumele restante nu sunt achitate nici după primirea somației, după caz, persoanele în cauză vor fi primi popriri asupra disponibilităților financiare (de natură salarială, pensii, chirii, etc) precum și poprire pe conturile bancare.

În eventualitatea în care nu se recuperează banii nici de pe urma popririlor, se va pune sechestru pe  bunurile imobile și mobile pe care le deține persoana vizată.

După încheierea procesului de recuperare, acele bunuri colectate vor fi valorificate cu ajutorul vânzării prin licitație publică, conform știrileprotv.ro.