Infofinanciar > Lumea la zi > Bogații Europei, puși la plată! Eurodeputații vor impozite mai mari pentru multimilionari
Lumea la zi

Bogații Europei, puși la plată! Eurodeputații vor impozite mai mari pentru multimilionari

om de afaceri, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Autorii petiției, care este susținută de peste 130 de eurodeputați, menționează ideea unei taxe de 1,5% pe averile de 50 de milioane de euro sau mai mari, dar spun că ea ar trebui decisă „în mod colectiv și democratic”, informează Le Figaro.

Peste 130 de eurodeputați au semnat o petiție prin care solicită crearea unui impozit internațional pe avere pentru „ultra-bogați”, pentru a contribui la „tranziția ecologică și socială”.

Averile marilor bogați, impozitate pentru egalitate socială

„Ceea ce am reușit să realizăm pentru multinaționale, trebuie să facem acum pentru cei bogați”, scriu Aurore Lalucq (din gruparea Socialiștilor și Democraților, de stânga) și economistul Gabriel Zucman, inițiatorul campaniei, într-un articol de opinie publicat în Le Monde, conform Le Figaro.

„Propunerea noastră este simplă: să introducem un impozit progresiv pe averea ultra-bogaților la scară internațională, pentru a reduce inegalitățile, contribuind în același timp la finanțarea investițiilor necesare tranziției ecologice și sociale”, explică eurodeputata și economistul, expert recunoscut în materie de evaziune fiscală și de impozitare a veniturilor mari.

Economistul din spatele acestei inițiative propune, în diferite articole de opinie, încă din anul 2017 impozitarea marilor bogați ai lumii, propunând taxe de 2% pentru averile de peste 50 milioane de dolari din SUA, dar și Europa.

Dilema taxării marilor averi

„În Franța, cele mai bogate 370 de familii nu sunt impozitate decât cu aproximativ 2 până la 3%”, au declarat Aurore Lalucq și Gabriel Zucman, coautori ai articolului de opinie.

Autorii menționează ideea unui impozit de 1,5% pe averile de 50 de milioane de euro sau mai mult, precizând totodată că nivelul exact al impozitului ar trebui decis „în mod colectiv și democratic”. Aurore Lalucq și Gabriel Zucman fac apel la OCDE și la ONU să lanseze negocieri privind această taxă și îndeamnă Uniunea Europeană să acționeze. Ei susțin că, în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea cel mai bogat om din lume, „nu a plătit niciun cent din impozitele federale” și că, în Franța, „cele mai bogate 370 de familii sunt impozitate efectiv doar cu aproximativ 2 până la 3%”.

Petiția lor a fost semnată în principal de eurodeputați de stânga și verzi, de o duzină de economiști și de ONG-uri internaționale, printre care Oxfam. Pentru a-și susține argumentul, Aurore Lalucq și Gabriel Zucman citează exemplul impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, la care au aderat aproape 140 de țări „când toată lumea spunea că este imposibil”.