Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden a făcut anunțul. Miliardarii din SUA, taxați cu minimum 25%
Lumea la zi

Joe Biden a făcut anunțul. Miliardarii din SUA, taxați cu minimum 25%

digi24.ro
Credit imagine: digi24.ro

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va cere Congresului să impună un impozit minim de 25% pentru miliardari, ca parte a unei serii de propuneri de majorare a taxelor pentru persoanele fizice și juridice bogate, potrivit unui raport al presei americane.

De asemenea, planul de cheltuieli propus de Biden ar urma să dubleze aproape de două ori impozitul pe câștigurile de capital pentru investiții, de la 20% la 39,6%, și să ridice taxele pe venit pentru corporații și pentru americanii bogați, a relatat miercuri Bloomberg News.

Biden își va dezvălui joi planul său de buget, pe fondul diviziunilor puternice dintre republicani și democrați în ceea ce privește impozitele, cheltuielile și reducerea datoriei, dând startul unor negocieri care se anunță a fi dificile între Casa Albă și un Congres divizat.

Impasul îndatorării din SUA

Planul de cheltuieli vine în contextul în care republicanii și Casa Albă sunt blocați într-un impas privind creșterea plafonului de îndatorare, suma totală de bani pe care guvernul federal are voie să o împrumute, în contextul unei datorii naționale de 31.000 de miliarde de dolari.

Republicanii, conduși de președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, au susținut că plafonul nu ar trebui să fie ridicat fără reduceri semnificative ale cheltuielilor și au respins apelurile pentru creșterea taxelor. Președintele SUA a anunțat în urmă cu două zile, într-un eseu scris pentru The New York Times, că prin creșterea impozitelor și taxelor, va păstra sistemul Medicare în forma actuală, fără reducerea beneficiilor. El se opune transformării acestui sistem într-unul bazat pe vouchere și speră ca și următoarea generație să beneficieze de el.

Biden a declarat că planul său va reduce deficitul cu aproape 3.000 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, în mare parte prin creșterea taxelor. Republicanii dețin majoritatea în Cameră, iar democrații controlează Senatul, informează aljazeera.com.

În timpul discursului său privind starea Uniunii din februarie, Biden a cerut Congresului să susțină taxe mai mari pentru cei bogați și să „recompenseze munca, nu doar averea”.

Cum va arăta proiectul lui Biden

Președintele american a insistat că majorările de taxe propuse de el vor afecta doar un procent mic de americani, declarând săptămâna trecută în fața unei audiențe din Virginia că cei care au un salariu anual mai mic de 400.000 de dolari „nu vor plăti niciun ban în plus din niciun impozit”.

Anul trecut, Biden a propus un impozit minim pentru miliardari, pentru a se asigura că gospodăriile cu o valoare de peste 100 de milioane de dolari plătesc cel puțin 20% din impozite atât pe venit, cât și pe câștigurile nerealizate din investițiile nevândute.

O provocare pentru GOP

În condițiile în care guvernul riscă să intre în incapacitate de plată, președintele Joe Biden va face publică joi, 9 martie, propunterea sa privind finanțele federale, propunând un buget care ar reduce deficitele cu aproape 3.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Aceasta face parte dintr-o încercare mai amplă a președintelui de a le atrage atenția republicanilor din Camera Reprezentanților, care cer reduceri severe ale cheltuielilor federale în schimbul ridicării limitei legale de împrumut a guvernului. Dar republicanii nu au nicio „contraofertă” până acum, în afară de un „nu” categoric la un plan bugetar care ar putea constitui coloana vertebrală politică a campaniei lui Biden.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.