Lumea la zi

Probleme tot mai mari pentru Ungaria! Tot mai mulți șoferi își alimentează mașinile din țările vecine

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Mari probleme pentru regimul de la Budapesta, deoarece prețurile carburanților au explodat din cauza faptului că guvernul Orban a eliminat plafonul în luna decembrie iar accizele la carburanți au fost majorate.

În aceste condiții, șoferii maghiari aleg să treacă granița în Slovacia sau chiar și în țara noastră pentru a-și alimenta mașinile la tarife mai mici.

În cursul anului trecut atunci când prețurile erau plafonate în Ungaria, românii erau cei care treceau granița pentru a-și face plinul, fapt ce a determinat autoritățile de la Budapesta să introducă o nouă regulă, în sensul că mașinile înmatriculate în altă țară să plătească carburanții la prețul pieței.

Inflația din Ungaria a depășit pragul de 24%

Stațiile Peco din Ungaria, mai exact în orașul Esztergom, percep pentru un litru de motorină aproximativ 690 de forinți echivalentul a 1,9 dolari, în timp ce în orașul slovac Sturovo, un litru de motorină costă 1,76 dolari. Diferența este mult mai mică în cazul benzinei.

Acest aspect a fost semnalat de mai mulți șoferi unguri, unul din ei, Tibor Toth, a precizat următoarele: „Am mers prin Slovacia de sărbători şi când am făcut plinul am constatat cât de ieftin este acolo.Trebuie doar să trecem podul şi am ajuns, aşa că evident vom veni mai des pentru asta”.

În cursul anului trecut, atunci când Ungaria a impus un plafon pentru prețurile carburanților, șoferii din România sau din alte țări, au început să treacă granița în Ungaria pentru a-și alimenta mai ieftin mașinile. În aceste condiții, autoritățile de la Budapesta au introdus o regulă prin care doar mașinile înmatriculate în Ungaria vor achita un preț plafonat în timp ce restul autovehiculelor vor achita prețul întreg.

Aflat la al patrulea mandat, Viktor Orban, reales în aprilie 2022, se confruntă cu mari probleme economice, în condițiile în care rata inflației a sărit pragul de 24%, iar economia ungară se îndreaptă încet și sigur spre stagnare.

La finalul anului trecut, Viktor Orban a eliminat măsura plafonării tarifului de comercializare a carburanților din cauza unei penurii grave de combustibili. De asemenea, Guvernul de la Budapesta a crescut accizele pe carburanți și a adoptat noi taxe care vizează profiturile realizate de compania petrolieră de rafinare a țițeiului rusesc, MOL.

Tamas Pletser, analist pentru Erste Investment este de părere că tarifele carburanților din Ungaria au fost mai mari decât în alte părți din regiune și din cauza faptului că plafonarea a perturbat modul de funcționare a pieței carburanților, eliminând competiția, potrivit digi24.ro.

Tot mai mulți șoferi din Ungaria își alimentează mașinile în ”străinătate”

Deoarece combustibilii s-au comercializat în cursul anului trecut la o valoare mică, firmele din Ungaria nu au mai importat combustibili fapt ce a agravat deficitul și tot mai multe benzinării mici au fost nevoite să-și suspende activitatea din cauza acumulării pierderilor.

”Pe ansamblu, au majorat taxele cu aproximativ 70-80 de forinţi pe litru, astfel că preţurile din Ungaria le-au depăşit pe cele din ţările vecine”, a declarat Tamas Pletser.

Gravitatea situației a fost exemplificată de reporterii ziarului ungar Nepszava care au observat că mai bine de două treimi din clienți erau unguri, în condițiile în care stația peco se afla în Croația.

”Anul trecut era  plini de mașini din Croația, care nu mai vin de când au fost eliminate prețurile plafonate. dar de când numai este în vigoare plafonul de prețuri la carburanți, a scăzut și numărul mașinilor din țară care sunt alimentate de la stațiile din Ungaria deoarece o parte a oamenilor preferă să meargă în Croația pentru alimentarea autoturismelor. Și dat fiind faptul că multe produse sunt mai ieftine în Croația decât la noi, merită de două ori să treacă granița”, a explicat un angajat al benzinăriei din Barcs.