Infofinanciar > Lumea la zi > Ungurii iau cu asalt România! Prețurile ieftine la carburanți și salariile în creștere îi motivează să lucreze peste graniță
Lumea la zi

Ungurii iau cu asalt România! Prețurile ieftine la carburanți și salariile în creștere îi motivează să lucreze peste graniță

Ungurii iau cu asalt România! Prețurile ieftine la carburanți și salariile în creștere îi motivează să lucreze peste graniță
sursa foto dreamstime

Ungaria se confruntă cu probleme eonomice majore, ceea ce i-a determinat pe unguri să vină în România. Majoritatea, dacă nu se stabilesc aici pentru un loc de muncă vin constant să facă cumpărături.

„Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor. Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor”, declară pentru ȘtirileProTv Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor. 

Județele Arad și Bihor, în care s-au dezvoltat în ultimii ani numeroase parcuri industriale, îi determină pe unguri să vină să lucreze aici.

Bani mai mulți în România

În urma unui reportaj realizat de ȘtirileProTv, am aflat de la o femeie din Ungaria care este stabilită în Oradea că încasează lunar peste 1.000 de euro. Dora care locuiește la 10 kilometri de graniță, s-a angajat împreună cu soțul ei la o fabrică. „Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, faz zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”, declară Dora Szekey. În zona de vest foarte mulți români vorbesc maghiara, așa că vecinii nu au o problemă de adaptare. În plus, unele firme le asigură transportul. Alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.

„Motivele ar fi: distanța, ajung foarte repede, al doilea ar fi salarizarea bună, condițiile foarte bune de lucru. Mi-au confirmat că o să mai aducă. Îi luăm cu dragă inimă, sunt foarte conștiincioși”, susține Valeriu Trip, managerul unei fabrici de volane din Oradea.

Carburanți mai ieftini

Raționalizarea alimentelor, în special pentru cele de bază, cum sunt zahărul și făina – măsuri care ne amintesc și nouă de regimul comunist – i-a făcut pe unguri să vină în România la cumpărături.

Pe lângă alimente vecinii noștri cumpără însă și carburanți, ale căror prețuri au explodat la ei.

În Ungaria, după ce guvernul a retras plafoanele de preţ, benzina şi motorina s-au scumpit atât de mult, încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţările vecine. Și nu doar la noi, mai ales la Nădlac, ci și în Croația.

Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cumpere benzină la benzinăriile ungare pentru a profita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul guvernului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici. Plafoanele au fost ridicate la începutul lunii trecute deoarece acestea descurajau importurile, ducând la penurii de benzină şi motorină.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.