Infofinanciar > Esential > Inflația bazată pe lăcomie afectează traiul cetățenilor. Oficialii trag un semnal de alarmă
Esential

Inflația bazată pe lăcomie afectează traiul cetățenilor. Oficialii trag un semnal de alarmă

salariul mediu net (susră foto: Europa FM)
Sursa foto: arhiva companiei

Pe hârtie, criza inflației din Europa se atenuează. Ratele au scăzut de la maximele de două cifre din 2022, iar Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a declarat în luna mai că inflația „scade mai repede decât se preconiza inițial, iar încrederea sectorului privat se îmbunătățește”.

Cu toate acestea, pentru publicul european, impactul inflației rămâne foarte real. „Obișnuiam să cumpăr feta cu 7-8 euro pe kilogram, acum este 14 euro. Desigur, nu o cumpăr la acest preț, ci vânez oferte speciale și merg la mai multe supermarketuri în fiecare săptămână”, spune Maria, 63 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu în Atena. Ea spune că mulți greci și-au schimbat obiceiurile de cumpărături din cauza inflației ridicate și acum trebuie să facă cumpărături prin oraș în căutarea unor chilipiruri.

Europa, afectată de prețuri ridicate

În cealaltă parte a Europei, Frédéric, care locuiește lângă Paris, este și el afectat de prețurile ridicate. „Este destul de simplu. Facturile mele la gaz și electricitate au crescut în mod clar cu un ușor 35 la sută”. Contabilul francez a început să țină evidența cheltuielilor sale într-o foaie de calcul pentru a vedea unde se duc banii. Și vede că alimentele și utilitățile au sărit cel mai mult.

Situația din mijlocul continentului este și mai gravă. „Oamenii cumpără spectaculos de puțin și totuși plătesc mai mult. Mulți oameni sunt nervoși și tensionați atunci când trebuie să plătească. Unii chiar înjură”, a declarat Réka, casiera unui supermarket din Budapesta. Nu e de mirare. Ungaria are cea mai mare inflație alimentară din Europa, prețurile aproape că s-au dublat din 2020.

Inflația în UE

Inflația anuală la nivelul UE a atins un nivel record de 11,5% în octombrie 2022 (BCE stabilește o țintă de 2%). Spirala prețurilor a fost declanșată de repercusiunile pandemiei Covid, de impactul destabilizator al invaziei Rusiei în Ucraina și de elaborarea defectuoasă a politicilor naționale. Mai mult, multe prețuri au crescut și mai mult din cauza tacticilor necontrolate de „lăcomie inflaționistă” ale corporațiilor.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, potrivit unui sondaj Eurobarometru, sărăcia și criza costului vieții sunt priorități pentru alegătorii care vor participa la alegerile europene din iunie. Milioane de oameni sunt în continuare preocupați de locuințe, locuri de muncă și cheltuieli zilnice. Iar partidele de extremă dreapta se numără printre cei care vizează aceste temeri în campania electorală.

Puterea de cumpărare, din ce în ce mai mică

Jordan Bardella, candidatul partidului de extremă dreapta Rassemblement National (Rassemblement National) din Franța, a declarat că puterea de cumpărare este „una dintre marile angoase netratate” ale cetățenilor. „Inflația este un zid în fața căruia milioane de francezi … nu mai pot face față”.

După invazia rusă, inflația a fost alimentată în principal de creșterea costurilor energiei. Dar până la începutul anului 2023 Europa s-a adaptat la noua sa aprovizionare cu energie. Prețurile alimentelor deveniseră principala cauză a inflației.

Iar acum am ajuns în punctul în care creșterea costului serviciilor este cauza principală. După cum spun reprezentanții András, un coafor din Budapesta: „Proprietarul a mărit chiria salonului la începutul anului cu cifra oficială a inflației. Așa că de aceea măresc prețul.”

Nu este surprinzător faptul că țările mai dependente de gazul rusesc au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie în ultimii ani. În același timp, salariile nu au crescut într-un ritm similar.

Belgia înregistrează creșteri

Doar Belgia (2,9%), unde salariile sunt indexate integral cu rata inflației, și Olanda (0,4%) au înregistrat o creștere a salariilor orare reale între primele trimestre din 2022 și 2023. Scăderea salariilor reale a variat de la 0,8 la sută în Luxemburg la 15,6 la sută în Ungaria.

Există mai multe motive pentru acest lucru. Unul semnificativ este lipsa de acoperire a lucrătorilor prin contracte colective, potrivit lui Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. O directivă europeană adoptată recent stabilește un obiectiv neobligatoriu de acoperire de 80 la sută.

Schmit, care candidează la președinția Comisiei Europene în iunie, în calitate de candidat principal din partea grupului Socialiștii și Democrații (S&D), consideră că indexarea salariilor, așa cum se întâmplă în Belgia și Luxemburg, ar putea fi o soluție. Dar are limitele sale.

Scăderea TVA-ului

În ianuarie 2023, Spania a redus TVA-ul la alimentele de bază de la patru la sută la zero, în încercarea de a aborda criza inflației. Aceasta a fost o măsură pe care au încercat să o facă mai multe guverne. Inclusiv cel polonez, italian și portughez.

O altă măsură comună de combatere a inflației alimentare a fost introducerea unor plafoane de preț, de care a profitat Ungaria. Nu cu prea mult succes, deoarece supermarketurile au recuperat profiturile pierdute din produsele cu prețuri scăzute în mod artificial prin majorări de prețuri la alte produse.

Guvernul grec a găsit o a treia cale. În ceea ce privește prețurile din supermarketuri, una dintre cele mai de succes măsuri împotriva inflației a fost interzicerea timp de trei luni a promovării vânzărilor de produse care au avut recent o creștere de preț. Companiile au renunțat la creșterile de prețuri de teamă că vor pierde cotă de piață.

Reglementarea prețurilor la carburanți

Având în vedere că prețurile la gaze și petrol au scăpat de sub control, aproape toate guvernele au reglementat și ele prețurile la carburanți: uneori prin plafonarea prețurilor (din nou Ungaria), alteori prin reduceri (Germania, Spania), iar alteori prin reduceri de TVA (Italia, Polonia).

În timp ce menținerea sub control a prețurilor la combustibili a ajutat atât gospodăriile, cât și companiile, subvenționarea prețurilor la energie a afectat în esență doar gospodăriile, cu prețuri integrale peste un anumit consum. Pentru întreprinderile și antreprenorii care au nevoie de cantități mari de energie, aceasta a fost cea mai mare problemă și a alimentat inflația. Pe de altă parte, a lăsat cei mai mulți bani în buzunarele oamenilor. Dar a costat într-adevăr mult guvernele.

Veniturile mai mici, mai afectate

Inflația îi lovește întotdeauna cel mai tare pe cei mai săraci. Portugalia și Italia au oferit subvenții unice pentru a-i ajuta pe cei mai puțin avuți. Dar acestea sunt în minoritate.

Realitatea sumbră este ilustrată de numărul mare de oameni care nu-și mai pot încălzi locuințele. Din 2021, situația s-a înrăutățit dramatic în cea mai mare parte a Europei. În Spania și Grecia, unul din cinci oameni nu își poate satisface nevoile de bază în materie de utilități.

„Cealaltă problemă pe care o aveți în Grecia și în Uniunea Europeană este că inflația este mai mare pentru cei care au venituri mai mici”, spune eurodeputatul grec Georgios Kyrtsos. „Pentru că aceștia își cheltuiesc toți banii pe locuințe, energie și mâncare”.

Greedflation

Dar ultimii doi ani nu au fost răi pentru toată lumea. Multe corporații și acționarii lor au prosperat. Companiile de top din Franța, care alcătuiesc indicele CAC 40, au sărbătorit un an record în 2023, cu profituri combinate de 153,6 miliarde de euro.

Potrivit Confederației Europene a Sindicatelor (CES), cota de profit a crescut în întreaga UE cu patru procente de la începutul pandemiei Covid. Plățile de dividende către acționari au crescut de până la 13 ori mai repede decât salariile.

Acest lucru poate fi explicat parțial printr-un punct mort al măsurilor desfășurate pentru combaterea inflației. Și anume lupta împotriva „greedflation”, în care companiile exploatează inflația pentru a justifica creșteri exorbitante ale prețurilor, acordând prioritate profitului în detrimentul bunăstării consumatorilor. Aceasta poate apărea atunci când companiile anticipează creșterea costurilor de producție și, prin urmare, cresc în mod artificial prețurile de consum. Sau atunci când prețurile de vânzare cu amănuntul mai mari rămân în vigoare chiar dacă costurile de producție scad din nou.

BCE transmite un semnal de alarmă

Încă din iunie anul trecut, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a tras un semnal de alarmă. Ea a subliniat modul în care anumite sectoare au profitat de dezechilibrele dintre cerere și ofertă și de volatilitatea inflației pentru a-și spori profiturile. Ea a indicat agricultura, construcțiile și sectorul serviciilor ca posibile creșteri nejustificate ale prețurilor. Ea a îndemnat autoritățile din domeniul concurenței să examineze aceste practici.

În zona euro, inflația recentă provine în mare parte din creșterea profiturilor și a prețurilor de import. Profiturile au contribuit la 45 % din creșterile de prețuri de la începutul anului 2022, potrivit unei informări din iunie anul trecut a Fondului Monetar Internațional. „Până în prezent, întreprinderile europene au fost protejate mai mult decât lucrătorii de șocul negativ al costurilor”, au apreciat autorii.

Puterea greedflation

Greedflation este mult mai puternică decât inflația indusă de salarii, spune economistul francez Jézabel Couppey-Soubeyran, pentru care acest fenomen se datorează și concentrării pieței, care este o tendință de fond, în special în sectoarele energetic, alimentar, ca și în cel bancar. „Ceea ce am văzut în ultimii ani este că întreprinderile, în special în sectorul de retail, transferă creșterile de prețuri în prețurile lor de vânzare. Este o problemă pe care trebuie să o luăm în considerare și să încercăm să o limităm. Statele membre nu s-au ocupat cu adevărat de această problemă.”

Președintele francez Emmanuel Macron a atacat anul trecut „cinismul” celor „care obțin venituri atât de excepționale încât ajung să folosească acești bani pentru a-și răscumpăra propriile acțiuni”. El a promis să implementeze o taxă pentru ca „lucrătorii să poată beneficia” de aceste randamente exagerate.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a denunțat, de asemenea, „lăcomia inflației”. El a spus companiilor că Grecia „nu este o republică bananieră”. Dar acțiunile concrete au urmat rareori. Iar mecanismele de monitorizare sunt încă inadecvate.

Nu au fost luate măsuri

Analiza Investigate Europe a politicilor naționale nu a constatat nicio măsură clară luată pentru a reduce fenomenul. Cu excepția sectorului energetic.

Încă din 2022, UE a adoptat un regulament de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie. A fost stabilită o contribuție de solidaritate temporară obligatorie asupra excedentului întreprinderilor care utilizează combustibili fosili. Însă acesta s-a încheiat în decembrie 2023.

Contribuția profitului la inflație „dispăruse un pic”, a deplâns președintele BCE în fața parlamentarilor europeni. Motivul, a spus ea, este simplu. „Nu avem la fel de multe și la fel de bune date despre profit ca și despre salarii”.

Nu există o acceptare comună în rândul actorilor politici a faptului că inflația lacomă a avut un impact puternic asupra tuturor, spune Ester Lynch, secretar general al CES.

„Cred că persuasiunea politică și pe cine ascultă guvernele pot explica această lipsă de apetit guvernamental de a acționa împotriva profiturilor excesive”, spune ea. „Nu a existat aceeași acceptare a faptului că, prin creșterea prețurilor, creșterile de profit au afectat pe toată lumea. Din partea lucrătorilor, am fost fermi și am făcut presiuni. Dar nu a existat același sentiment de urgență din partea guvernelor.”

Inflația scade mai repede

La rândul său, Schmit avertizează împotriva simplificării excesive a problemei. Dar el crede că corporațiile ar trebui să-și plătească partea lor echitabilă și să plătească impozite pe superprofituri pentru a investi în tranziția ecologică și în industriile de apărare: „Vorbim de mii de miliarde de euro dacă luăm cifrele pentru următorii 10 ani.”

În prezent, există o perspectivă pozitivă. Inflația s-a redus la aproximativ două procente de la nivelul maxim din 2022. În mare parte datorită scăderii prețurilor la energie și alimente.

„Impactul condițiilor monetare mai stricte continuă… Dar activitatea globală se dovedește relativ rezistentă, inflația scade mai repede decât se preconiza inițial, iar încrederea sectorului privat se îmbunătățește”, a apreciat un raport al OCDE publicat în luna mai. Cu toate acestea, profiturile trebuie să scadă în continuare pentru ca inflația să rămână în jurul țintei de 2%, a declarat Banca Centrală Europeană într-o analiză din aprilie.

O altă furtună va lovi

Dar va veni o altă furtună. Economistul Jézabel Couppey-Soubeyran sugerează că, deși inflația pare să se stabilizeze, este prematur să o declarăm terminată. „Dacă nu luptăm împotriva părții structurale, și anume împotriva schimbărilor climatice și a eliminării treptate a combustibililor fosili, vom rămâne expuși la volatilitatea prețurilor”, spune ea.

În decembrie, Parlamentul European a votat dacă să susțină sau nu o taxă temporară de solidaritate în caz de criză pe „profiturile necuvenite și excesive”.

Rezoluția a eșuat la limită, 282 de voturi pentru și 300 împotrivă. Opoziția a venit mai ales din partea conservatorilor și a extremei drepte. Aceleași partide care se preconizează că vor obține câștiguri majore la alegerile din iunie, informează euobserver.com