Infofinanciar > Lumea la zi > „Plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria ar trebui să fie ridicată!” Directorul MOL avertizează o posibilă penurie
Lumea la zi

„Plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria ar trebui să fie ridicată!” Directorul MOL avertizează o posibilă penurie

MOL Ungaria - sursa foto - economica.net
sursa foto - economica.net

Plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria ar trebui să fie ridicată, deoarece va duce „mai devreme sau mai târziu” la penurie, a declarat directorul general al companiei ungare de petrol și gaze MOL, Zsolt Hernadi, într-un interviu acordat duminică seara târziu la ATV.

Conform Reuters, Hernadi a declarat că Ungaria se confruntă cu o situație „extrem de periculoasă”, deoarece plafonarea prețului la carburanți a dus la creșterea consumului. „Acest lucru ridică întrebarea cât timp se poate face acest lucru”, a spus Hernadi. MOL, care deține cea mai mare rețea de benzinării din țară, a cerut anterior eliminarea treptată a plafonului. Limita a fost introdusă în noiembrie anul trecut și a stabilit prețul de vânzare cu amănuntul atât pentru benzina cu 95 de octanii, cât și pentru motorină la 480 de forinți (1,20 dolari) pe litru.

Guvernul prim-ministrului Viktor Orban din Ungaria a introdus plafonul, care va fi în vigoare până în octombrie, pentru a proteja consumatorii de inflația care se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Guvernul a limitat plafonul la mașinile cu numere de înmatriculare maghiare, o măsură care a declanșat o dispută cu Uniunea Europeană.

Limita la carburanți

Luna trecută, MOL a anunțat că șoferii de autoturisme din Ungaria vor fi limitați să cumpere 50 de litri de combustibil pe zi de la stațiile de alimentare, înjumătățind limita anterioară. Hernadi a declarat că Ungaria ar trebui să își facă rezerve de combustibil chiar acum, deoarece 65% din rafinăria MOL din Ungaria va fi oprită pentru întreținere în luna august, în timp ce rafinăria sa din Slovacia nu funcționează în prezent și urmează să fie repornită pe 20 iulie, după întreținere.

Din cauza motivelor de mai sus, acumularea stocurilor se desfășoară mai lent decât era planificat, ceea ce înseamnă că MOL va trebui să ceară eliberarea unei părți din rezervele strategice de combustibil ale țării, a declarat Hernadi. Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta comentariile lui Hernadi.

Întrucât lanțurile de aprovizionare globale nu mai sunt la fel de sigure ca înainte, o penurie de combustibil nu poate fi complet exclusă, a declarat șeful de cabinet al lui Orban la o ședință de informare luna trecută. Dar Gergely Gulyas a adăugat că o penurie este puțin probabilă, deoarece Ungaria are rezerve de combustibil care ar putea dura până la șase luni.