Infofinanciar > Info > Problema recalculării pensiilor și înghețarea salariilor. Declarațiile lui Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii
Info

Problema recalculării pensiilor și înghețarea salariilor. Declarațiile lui Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
Sursă foto: playtech.ro

Având problema actuală a deficitului bugetar, care este greu de acoperit, oamenii se tem de deciziile pe care oficialii le vor lua, care ar putea avea efecte negative asupra cetățenilor. S-a pus problema recalculării pensiilor și înghețarea salariilor bugetarilor. Aceste vești au adus multă îngrijorare în rândul oamenilor, mai ales în cazul pensionarilor care se confruntă deja cu pensii foarte mici.

Cu privire la aceste recalculări sau tăieri salariale, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a semnalat că este împotriva unei astfel de măsuri luate pe repede înainte. De asemenea, ministrul a anunțat că în momentul de față există o nouă lege a pensiilor în lucru. Aceasta are ca scop rezolvarea inechităților din sistemul românesc de pensii.

Situația recalculării pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunț prin care a explicat în ce constă procesul de recalculare a pensiilor. Casa Națională de Pensii are atribuția de a trece toate datele pensionarilor în sistem electronic. Acest lucru are ca scop facilitarea procesului de recalculare a pensiei pentru fiecare individ, în momentul în care se va aplica acest proces.

„Până la final de septembrie este termen pentru Casa Națională de Pensii de a prelua toate dosarele în format electronic, pentru a separa tehnic, perioadele contributive de perioadele necontributive, pentru a avea separat sporurile cu caracter permanent care au fost luate în calcul și sporurile cu caracter nepermanent care nu au fost luate în calcul, pentru că în momentul în care vom avea legea finală să nu dureze foarte mult recalcularea și să putem avea acele două elemente extrem de clar și anume rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii care se face în doi pași prin actul normativ cu ajutorul sau cu necesitatea unui impact bugetar.” a declarat ministrul.

Prin această recalculare a pensiilor, se dorește echitate și egalitate între cetățenii care au cotizat o viață la stat și acum suportă inegalități. Ministrul a semnalat că țara noastră este într-o situație mai critică din punct de vedere financiar, iar un astfel de proces de recalculare a pensiilor trebuie realizat într-un moment în care România este pregătită. „Acum noi știm cu toții că omenirea nu numai România nu este într-o perioadă extrem de fericită și trebuie să fie foarte atenți la cifre. Trebuie să vedem în ce perioadă de timp poate România suporta impactul bugetar pentru rezolvarea inechităților în prima fază, după care să ne gândim că nivelul pensiilor în România nu este unul satisfăcător și mai avem mult de lucru,” a spus Marius Budăi.

Înghețarea salariilor bugetarilor

Cu privire la subiectul înghețării salariilor bugetarilor, ministrul Muncii a declarat cu nu este de acord ca o astfel de decizie să fie luată în grabă. Acesta a semnalat că la acest moment nu putem vorbi de o înghețare a salariilor și că oficialii lucrează la o lege a salarizării. Ministrul a explicat că orice decizie va fi luată în urma analizei, iar o perioadă de timp nu vor mai exista schimbări în cazul legii salarizării, pentru a avea o bază solidă de la care să pornească cercetarea.

„Nu vorbim de înghețarea salariilor din sistemul bugetar. Știți foarte bine că la început de an a existat o majorare. Noi acum lucrăm la legea salarizării. Pentru a putea avea o analiză clară, avem nevoie de o perioadă în care să nu se mai intervină din punct de vedere legislativ pe legea salarizării ca să avem o bază și o analiză clară de unde plecăm să știm ce măsuri luăm ca să ajungem acolo unde ne-am propus.” a semnalat ministrul Muncii, conform Romania TV .