Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi, detalii privind majorarea pensiei minime! Ministrul Muncii a explicat: „E foarte greu să dai o cifră exactă”
Info

Marius-Constantin Budăi, detalii privind majorarea pensiei minime! Ministrul Muncii a explicat: „E foarte greu să dai o cifră exactă”

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
sursă foto: stiridinsurse.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a fost întrebat recent, în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN, care ar trebui să fie valoarea pensiei minime din România pentru un trai decent la bătrânețe. Totuși, oficialul a refuzat să dea o cifră exactă, însă a transmis că niciodată PSD nu va lua în calcul să promoveze austeritatea prin tăieri de pensii şi salarii ori taxări de pensii, în perioade de criză.

Ministrul a refuzat să explice suma necesară pentru un trai decent al seniorilor României, atunci când a fost chestionat cu privire la ce valoare ar trebui să ajungă pensia minimă din țara noastră, atunci când a primit această întrebare de la moderatorii unei emisiuni de la Antena 3 CNN.

Marius-Constantin Budăi, explicații despre pensia minimă, fără sume

Mai mult, atunci când a refuzat să dea o sumă, jurnaliștii au continuat discuția întrebând dacă 3.000 – 4.000 de lei ar fi o sumă suficientă.

„Este foarte greu să răspunzi cu o cifră exactă la această întrebare. Aş numi-o tot timpul întrebare capcană. Am făcut o dată imprudenţa să dau o valoare şi tot timpul vor fi comentarii atunci când ai un prag – de ce nu mai mult, de ce nu mai puţin, de unde să plătim, de ce cifra aceasta? Eu cred că discuţiile trebuie să se ducă în alte zone, nu neapărat pe cifre exact, cât pe a te gândi ceea ce înseamnă viaţa unui om la fiecare etapă a vieţii lui, ce parcurge în acea etapă şi ce nevoi are”, a transmis Marius Budăi, întrebat luni la Antena 3 CNN cât ar trebui să fie pensia minimă în România pentru un trai decent.

Întrebat dacă 3.000 – 4.000 lei ar fi o sumă decentă pentru a trăi la bătrâneţe, Marius-Constantin Budăi a dat un răspuns evaziv.

„Sunt întrebări care nu au decât un final, o critică pe care ţi-o primeşti ulterior nemeritat, pentru că unii oameni au nevoie mai mare, alţii mai mici şi tot timpul vor fi comentarii în jurul acestei cifre. Însă datoria noastră este şi, cred că s-a văzut de când a intrat la guvernare PSD, că mare parte din măsurile sociale care au fost implementate şi susţinute în derulare de a fi implementate o necesitate pentru oameni şi nu era doar un moft al PSD. Însă trebuie să avem un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice. Nu promovăm şi nu vom promova niciodată austeritate în perioadă de criză, cum este acum la nivel mondial. Am spus-o şi în 2010, 2012 când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, intenţii de tăieri de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluţie şi nu vom promova aşa ceva”, a continuat Ministrul Muncii, potrivit news.ro.

Când își va permite statul român pensii minime de mii de lei

De asemenea, Marius-Constantin Budăi a mai fost întrebat când o să ajungă România în situaţia economică în care pensia minimă să fie de 3.000 lei.

„Nu pot încadra în timp, însă din păcate noi a trebuit să stingem foarte multe incendii, să trecem de la paradigma lui – nu pot şi vom vedea –, ştiţi că doar de asta am avut parte în anii 2020 şi 2021, să trecem la expresia – se poate, facem acum şi încercăm să facem cât de bine putem să apărăm în special categoriile vulnerabile şi să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”, a mai spus acesta.

Totuși, oficialul a explicat că aceste lucruri trebuie continuate, mai ales că România a intrat într-un deficit foarte mare după ce la începutul pandemiei s-a împrumutat la dobânzi foarte mari.

„Trebuie să continuăm astfel de lucruri şi suntem în situaţia în care stingem incendii pentru că am intrat la un deficit foarte mare, la nişte împrumuturi foarte mari atunci, vă aduceţi aminte atunci când ţara s-a împrumutat în anii 2020, 2021 cât nu se împrumutase în ultimii 20 de ani. Trebuie să rostogolim, să plătim acele împrumuturi, trebuie să facem acel echilibru între măsurile economice şi sociale. Trebuie să fim foarte, foarte atenţi, să vedem cum încadrăm şi cum facem ca şi acei oameni care au lucrat mai mult decât stagiul minim de cotizare să fie remunerați în plus faţă de cei care au lucrat stagiul minim de cotizare. Discuţia este mult mai amplă aici”, a mai spus Marius-Constantin Budăi.