Infofinanciar > Info > Când vine pensia în luna februarie în România. Casa Națională de Pensii a anunțat data la care se achită sumele către cinci milioane de seniori
Info

Când vine pensia în luna februarie în România. Casa Națională de Pensii a anunțat data la care se achită sumele către cinci milioane de seniori

pensie
sursa foto: Stiridinlume.ro

Casa Națională de Pensii a anunțat recent data exactă la care va fi achitată pensia fiecăruia dintre cei cinci milioane de beneficiari de pensii din România. Indiferent că aceasta este adusă de poștaș sau intră direct pe card, există o dată clară când fiecare pensionar își va primi banii. Totuși, în luna februarie, aceasta nu poate fi respectată deoarece pică chiar duminică, 12 februarie. Însă, există și un protocol atunci când se întâmplă acest lucru.

Mulţi pensionari din România nu știu exact când vine pensia în luna februarie, în condițiile în care luna aceasta este mai mică față de restul ca număr de zile. Vestea bună este că nu mai au de așteptat mult, în condițiile în care banii de pensii vor putea fi folosiți începând chiar de luni, 13 februarie, chiar dacă data oficială pentru achitarea pensiilor este ziua de 12 a fiecărei luni.

Pensiile din luna februarie vor fi achitate luni, 13

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu lămuriri suplimentare cu privire la acest subiect. Astfel, conform CNPP, pensii se achită pe card sau prin Poșta Română „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.

Pe site-ul destinat pensionarilor din România există și un răspuns La întrebarea „Când se achită pensiile prin cont curent sau cont de card?”, la care Casa de Pensii a răspuns: „În data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”. Totuși, cum data de 12 februarie pică chiar astăzi, duminică, iar Poşta Română nu lucrează în weekend, poştaşii vor sosi la pensionarii din România cel mai probabil luni, 13 februarie sau în zilele imediat următoare, în funcție de cât de încărcat este programul lor într-o anumită localitate.

Practic, în luna februarie a anului 2023, pensiile în contul curent sau pe card vor intra în data de 12 februarie, dar nu mai târziu de data de 13 februarie. Însă cum nici băncile nu lucrează sâmbătă și duminica banii vor ajunge în conturi tot luni.

În prezent, sistemul de pensii din România, care cuprinde aproximatic cinci milioane de pensionari, este susținut de un număr de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, conform datelor oferite Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Cum ar putea fi rezolvate inechitățile din sistemul de pensii și de salarizare

Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a explicat zilele trecute că inechităţile din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare pot fi rezolvate dacă se fac doi paşi importanţi, primul pas fiind actul normativ, după care este nevoie de impactul bugetar.

Recent, USR a acuzat că Guvernul a trimis proiectul privind pensiile speciale în Parlament fără impact bugetar, iar dezbaterea și votul au fost amânate două săptămâni pentru că nu există impact bugetar, care susține că „Guvernul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială și nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect”.

„După cum ştiţi, aceste două legi au fost puse din păcate, între paranteze, plastic vorbind, pentru că dacă ne-am fi dus cu Legea salarizării la final, acum acordurile pe această lege ar fost mult mai mici şi ar fi avut un impact bugetar mult mai mic. Dacă Legea pensiilor ar fi fost aplicată, parte din inechităţi, dacă nu toate, pentru că nu putem avea pretenţia că toate sunt perfecte, sunt perfectibile, parte din inechităţi ar fi rezolvate, parte din impactul bugetar ar fi fost deja trecut şi impactul bugetar ulterior ar fi fost sigur mai mic. Ca să rezolvăm aceste inechităţi şi din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare avem nevoie de doi paşi.

Primul pas este actul normativ, după care avem nevoie de impactul bugetar. Trebuie să vedem în condiţiile actuale, în condiţiile de economie globală actuală şi studiind foarte bine macroeconomic cifrele la nivel de ţară, care este perioada în care România îşi permite să rezolve şi să suporte acest impact. Cu siguranţă sunt trecute şi în PNRR – şi aceste reforme vor fi realizate la timp, aşa cum Ministerul Muncii până acum şi-a realizat toate reformele”, a explicat Marius Constantin Budăi în cadrul unor discuții cu sindicatele.